Ortorexia nervoasa: obsesia de a manca sanatos

ortorexiaDorinta de a manca sanatos poate fi o tulburare psihica! Daca e dusa la extrema… Concentrarea exagerata pe mancarea sanatoasa pe bio, raw, vegan si asa mai departe poate fi vazuta ca o tulburare psihica.

Doctorul american Steven Bratman a adus denumirea ortorexia nervosa in atentia publicului in 1997, dupa ce a dezvoltat o obsesie, cand a trait in New York, pentru mancarea sanatoasa. Se gandea numai la asta si chiar dupa ce a realizat ca are un asemenea comportament, i-a fost foarte dificil sa se desprinda de el. El a tras cateva paralele intre mai multe diete care exclud total grupuri intregi de alimente fara un motiv medical sau stiintific solid.

„Sectantii” raw isi aliniaza trupul cu mintea si sufletul postind pentru un sistem imunitar mai bun. Mancarea lor nu este incalzita peste 44 grade Celsius pentru ca toate enzimele sa ramana intacte. Fara gluten, lactate sau zaharuri.

Cei ai unei diete curate (clean eaters) urmeaza regimuri similare, fara gluten, lactate si chiar carne. Discuta despre smoothie-urile verzi de tipul „superfood” in urma unei sedinte de yoga care sa le curate vezica.

Citeste si  O posibila fantana a tineretii

Adeptii dietei paleo baga carne de vita, sesiuni de fitness si cateva fripturi dupa. Glutenul, lactatele si alte „toxine” de acest tip lipsesc.

Acum sa vorbim despre ortorexie. Exista o linie care separa normalul de o tulburare psihica si se trece peste ea cand dieta cauzeaza probleme, nu rezolva. Impactul emotional al unei bucati de paine, stresul calcarii pe bec dauneaza. Atitudinea de acest gen poate dauna familiei, celor din jur si chiar celui care urmeaza acest stil de viata.

Ortorexia inca nu este pe lista American Psychiatric Association’s Diagnostic and Statistical Manual, document folosit de psihiatri si psihologi pentru a diagnostica pacientii. Acolo exista anorexia nervosa, bulimia nervosa si altele. Dezbaterea privind introducerea ortorexiei nervosa pe lista aceasta exista si asta e cel mai important lucru.

[sursa]