Astronomii rezolva misterul vechi de un secol al stelelor singuratice

rr lyraeO categorie importanta de stele nu e atat de singuratica precum s-a crezut pana acum, in acest mod rezolvand un mister vechi de sute de ani.

Gergely Hajdu, doctorand la Pontificia Universidad Catolica de Chile a spus ca aproape toate stelele au cate o sora. Problema sta in stelele din categoria RR Lyra, care sunt folosite de astronomi ca farurile de pe tarm pentru a calcula distantele in Univers. Printre 100.000 de asemenea stele, una singura a parut sa aiba o sora, ceea ce i-a intrigat pe astronomi.

Problema a atras atentia comunitatii stiintifice pentru ca stelele RR Lyrae sunt extrem de importante. Au jumatate din masa Soarelui si sunt cu mult mai stralucitoare pentru ca ard heliu nu hidrogen. Ele pulseaza intr-un anumit ritm. Cu cat sunt mai stralucitoare, cu atat pulseaza mai tare si, datorita acestui fenomen, activitatea lor poate fi calculata si prezisa. Putem afla cat de departe sunt, in acest mod.

Citeste si  New Horizons ne arata o alta pozitie a stelelor

Hadju spune ca sunt mai multe stele RR Lyrae care au surori. A descoperit ca in 29 de cazuri, steaua observata pare sa aiba un alt corp masiv nevazut in preajma. Dintre acestea, 12 au fost confirmate.

[sursa]