Alo, cineva acolo??

Aceasta este intrebarea care i-a dat batai de cap fizicianului Enrico Fermi, care i-a luat la intrebari pe colegii sai in timpul unui pranz din 1950. Fermi, cunoscut pentru abilitatile sale de a estima rapid lucrurile, a fost socat sa observe discrepanta dintre posibilitatea existentei vietii extraterestre si lipsa dovezilor acesteia. Asa a aparut Paradoxul Fermi.

Tot ce am descoperit pana acum sugereaza ca viata ar trebui sa fie peste tot in Univers. Nu ne face nimic speciali pentru ca planetele sunt cu mult mai numeroase decat stelele, iar carbonul, oxigenul si apa au fost descoperite in abundenta. Materia organica a fost gasita pe asteroizi si in spatiul interstelar. In cazul asta, unde e viata?

Exista multe solutii propuse la acest paradox. Unele sugereaza ca, in timp ce ingredientele necesare vietii sunt comune, aducerea lor laolalta pentru a produce forme complexe de viata este un lucru foarte rar si, aparent, unic pe Terra. Altii sugereaza ca rara este viata inteligenta, nu existenta vietii complexe.

Este, de asemenea, posibil ca fiinte inteligente sa nu aiba metodele necesare sa comunice cu noi sau o fac intr-o maniera pe care noi nu stim sa o decodificam. Sau, probabil, ne aflam la inceputul evolutiei vietii inteligente in univers. Alte teorii, ceva mai pesimiste, spun ca civilizatiile inteligente tind sa se autodistruga inainte sa devina interstelare. Incalzirea globala, razboiul nuclear, epidemii de neoprit din cauza rezistentei microbilor la antibiotice – nu par a fi ceva pur teoretic, nu?

Citeste si  Semnale galactice misterioase detectate

O solutie interesanta este chiar mai veche decat paradoxul. Pionierul in astronautica, Konstantin Tsiolkovsky, a mentionat intrebarea intr-un manuscript nepublicat. Solutia sa este acum cunoscuta drept „ipoteza gradinii zoologice”. Teoria sa sugereaza ca civilizatiile extraterestre exista, dar ca nu ne contacteaza pana cand vom fi noi pregatiti sa fim contactati, lasandu-ne in pace pana atunci, dar supraveghindu-ne.

Ideea aceasta are ecou mare in mintile celor care rezoneaza cu ideea OZN-urilor. Multi cred ca aceste evenimente sunt dovada faptului ca civilizatii extraterestre arunca o privire prin „gradina” aceasta zoologica pe care noi o numim Terra. Multi investigatori oficiali, precum Project Blue Book, au ajuns la concluzia ca nici un OZN nu a prezentat vreo amenintare asupra Sigurantei Nationale americane. In acelasi timp, rapoartele au concluzionat faptul ca nu exista nici o dovada ca OZN-urile au fost, de fapt, extraterestre.

Proiectul Blue Book e constituit dintr-o serie de studii sistematice conduse de Fortele Aeriene ale SUA intre anii 1952 si 1969. O investigatie top secreta a fost dramatizata acum intr-o serie formata din 10 episoade pentru History Channel. Project Blue Book incepe astazi la ei, deci ar trebui sa fie usor de gasit online de maine.

[sursa]