Pastilă împotriva cariilor

pastilaIgiena gurii este una complicata. Din pacate nu putem ucide toate bacteriile, pentru ca unele sunt benefice, dar ce ati spune de o metoda naturala de a le tine sub control? Oameni de stiinta americani au gasit o tulpina de bacterie din gura ce ar putea sa le controleze pe cele daunatoare. Ei spun ca printre acestea s-ar numara si o tulpina neidentificata pana acum de Streptococ intitulat A12 ce ar putea fi disponibil in viitor intr-o simpla pastila care sa ne protejeze de carii.

Pentru a le evita, pH-ul din gura trebuie sa fie relativ neutru. Daca gura devine prea acida, bacteriile daunatoare afecteaza dintii.

„In acel moment, bacteriile de pe dinti produc acid, iar acidul dizolva dintii. Este chimie simpla. Ne intereseaza ce activitati ridica nivelul pH-ului” – Robert Burne, biolog oral

Potrivit cercetatorior, exista doi compusi care neutralizeaza acidul din gura, eliminand pericolul cariilor. Acestia sunt ureea, care exista in gura tuturor, si arginina, un aminoacid.

Cercetarile precedente conduse de Burne si colegii sai au aratat ca arginina este descompusa mai usor in gurile celor lipsiti de carii, sugerand ca bacteriile de acolo mentineau o neutralitate chimica a gurii.

Citeste si  Un compus natural al vinului si ciocolatei ar putea opri evolutia Alzheimer

Cercetarea, publicata in Applied and Environmental Microbiology, indica faptul ca A12 este bacteria pe care savantii o cautau si pe care incearca sa o transforme intr-un tratament care sa previna cariile. Capacitatea lui A12 de a ne proteja gurile vizeaza doua directii. Nu doar ca neutralizeaza acidul prin metabolizarea argininei, dar bacteria ataca Streptococcus mutans, o tulpina daunatoare care metabolizeaza zaharul in acid lactic, fapt ce contribuie la aparitia cariilor.

„Daca A12 nu poate omori Streptococcus mutans, cel putin interfereaza cu capacitatea lui de a-si desfasura procesele de care are nevoie pentru aparitia cariilor. Daca le crestem impreuna, Streptococcus mutans nu se dezvolta prea bine si nu poate face biofilm, cunoscut si ca placa.” – Robert Burne, biolog oral

[sursa]