Bucata de pamant inghetat in permanenta

permafrost
Niu et al., Scientific Reports

Cercetatorii au descoperit o bucata de pamant in China inghetat in permanenta, chiar si pe parcursul celor mai fierbinti veri. Fragmente de permafrost nu sunt neobisnuite in parti reci sau inalte ale planetei, dar aspectul ciudat din provincia Pingquan din nordul Chinei, unde a fost descoperita bucata inghetata, nu este nici rece si nici la altitudini inalte.

A fost gasita in 2011, cand localnicii s-au impiedicat de ea la 900 metri deasupra nivelului marii in timp ce afara se inregistrau 26 de grade Celsius. Permafrostul nu este ciudat in sine, fiind inghetat la 0 grade sau sub aceasta temperatura pentru cel putin 2 ani la rand, dar asa ceva se intampla de obicei mai aproape de Poli. Aceasta bucata de pamant, cunoscuta drept o anomalie, se afla la 600 km mai la sud decat orice permafrost de pe continentul eurasiatic si la mai putin de 1 km deasupra nivelului marii. Singurul permafrost vazut ca anomalie, dincolo de acesta, se afla pe platoul Qinghai-Tibet la o altitudine de 4.700 metri.

Citeste si  Luna iulie 2019 a rescris istoria climatica a Terrei

Anomalia nu este deloc mica, masurand o lungime de 80 de metri, o latime de 20 si o adancime de 10. Nu ar trebui sa ramana inghetata pe toata perioada verii. O echipa de cercetatori de la Academia Chineza de Stiinte a petrecut patru ani cercetand fenomenul intre 2011 si 2015, perioada in care temperatura aerului a atins si 32 de grade Celsius. Oamenii de stiinta au inteles ca fenomenul se produce datorita compozitiei solului, permafrostul fiind prins ca intr-un sandvis intre diferite straturi, care-l izoleaza.

Petru Stratulat

[sursa]