Planetoizi similari lui Pluto transformati in praf in jurul unei stele tinere

planetoizi sfaramatiPrimele zile ale unui sistem solar sunt foarte agitate. Planetele gigantice sunt aruncate in orbite din ce in ce mai indepartate de stea, iar corpurile mai mici, cum ar fi asteroizii si cometele, sunt aruncate peste tot.

Astronomii de la Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) au vazut urmarile: roiuri de planete pitice transformate in praf in jurul unei stele tinere, iar imaginea este remarcabila.

ALMA le ofera savantilor ocazia sa vada cum s-a format Sistemul nostru Solar, atunci cand avea 2% din varsta actuala.

Steaua studiata se afla la 90 de ani-lumina de noi si poate fi observata de oricine cu un telescop mic. ALMA o vede in ceata din cauza norului de praf din jurul ei, care se va transforma mai tarziu in planete, comete si asteroizi. Imaginea arata un numar impresionant de particule milimetrice de praf aflate la distanta mare de stea. Discul se intinde pe o distanta intre 30 si 150 de unitati astronomice, adica distanta dintre Pamant si Soare, echivalentul distantei dintre orbita planetei Neptun si de aproape 4 ori distanta de la Pluto la Soare.

Citeste si  Obiect misterios descoperit la marginea Sistemului Solar

Intrebarea este: de unde vine surplusul de praf?

In mod normal, praful ramane dupa formarea planetelor. Cu mult mai devreme, planetoizii se ciocnesc si se dezintegreaza. O simulare a aratat ca cea mai mare concentratie de praf se gaseste in zona exterioara a discului.

[sursa]