Sar scantei la intalnirea ovulului cu spermatozoidul

zinc-sparks-new_1024Vorba „sar scantei” este cat se poate de reala, iar scanteile sunt de zinc si exista fotografii care sa sustina afirmatia.

Oamenii de stiinta americani au facut prima fotografie a momentului fertilizarii unui ovul, care ca raspuns elibereaza miliarde de atomi de zinc ce creeaza scantei minuscule in momentul conceptiei.

Echipa de la Universitatea din Northwestern a inventat un senzor fluorescent care poate monitoriza deplasarea zincului in celule vii. Asta le-a permis savantilor sa vada capacitatea de stocare a zincului de catre ovule si au gasit mai exact 8000 de compartimente, fiecare gazduind un milion de atomi de zinc. Toti acesti atomi sunt eliberati in momentul conceptiei si arata a artificii. Spectacolul dureaza doua ore.

Citeste si  Motoarele biologice ale bacteriilor

Rezultatele ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa analizeze calitatea ovulelor pentru a le gasi pe cele mai bune. Cantitatea eliberata de zinc poate fi un marker in identificarea celor mai bune ovule pentru fertilizare, ceva ce inca nu este posibil.

[sursa]