Plantele prospera in ferme subterane

plantlabCalina Curticapean

Viitorul agriculturii ar putea exclude din ecuatie prezenta soarelui sau a solului. Oamenii de stiinta de la firma daneza PlantLab dezvolta noi metode de a face agricultura, in care plantele prospera in medii controlate, in subteran si nu pe campuri.

Culturile hidroponice consuma mai putina energie, mai putin spatiu si cu pana 90% mai putina apa decat culturile conventionale. Spre incurajarea fermelor urbane, compania a dezvoltat niste unitati high-tech, denumite “paradisul plantelor”, care pot creste legume, fructe si ierburi sub lumina unor LED-uri speciale. “Paradisul plantelor” este o noua abordare asupra agriculturii. Procesul incepe in momentul in care compania stabileste identitatea fiecarei culturi si modul in care aceasta se dezvolta in mediul controlat de la Plant Lab. Prin metode matematice sunt studiate apoi sute de combinatii si variabile pana se gaseste cea mai potrivita pentru fiecare tip de planta.

Citeste si  Poluarea duce la micsorarea creierului

Crescute in conditii optime, culturile hidroponice pot fi de 3 ori mai productive decat cele de sera si de 40 de ori mai eficiente decat cele de camp. Compania considera ca “nu plantele ar trebui sa se adapteze la natura, ci natura ar trebui adaptata, pentru plante.”

[sursa]