Plutoniul, originar din coliziunea stelelor neutronice

reactor nuclearEste unul dintre cele mai periculoase elemente sintetizate de oameni in laborator. Este radioactiv, toxic si inflamabil. A fost produs pentru prima data si izolat in 1940, iar atunci am aflat ca poate fi gasit in cantitati mici si in natura.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Evreiasca din Ierusalim au propus ipoteza existentei unui proces astrofizic de formare a plutoniului. Echipa crede ca responsabile ar fi coliziunile stelelor neutronice, care produc aur, uraniu si, se pare, plutoniu.

Cand doua asemenea obiecte mici si dense se ciocnesc, cauzeaza o kilonova, care este o supernova extrem de scurta si intensa. Aceasta produce unde gravitationale puternice si eruptii de raze gamma. Produce, de asemenea, si elemente grele de la cobalt la plutoniu.

In scrisoarea publicata in Nature Physicssavantii au comparat cantitatea de plutoniu de pe Terra cu abundenta din istoria indepartata a Sistemului Solar. Au descoperit o discrepanta uriasa: Sistemul Solar avea de 1000 de ori mai mult plutoniu cand s-a format decat acum.

Este un element radioactiv. Emite raze gamma si alte particule si se transforma in alte elemente in timp. Cea mai stabila versiune de plutoniu este plutoniu-244, care are o perioada de injumatatire de 80 milioane de ani, iar asta inseamna ca dupa aceasta perioada vei gasi in farfurie jumatate din cantitatea pusa acolo initial. Este o durata foarte mica in termeni astronomici, asa ca fara coliziuni stelare, plutoniul dispare. Studiul a indicat faptul ca frecventa coliziunilor stelare neutronice ar avea loc o data la 20 milioane de ani, si ca unele binare au avut loc langa Sistemului Solar cu 100 milioane de ani inainte ca acesta sa se formeze.

Citeste si  Ce se intampla cu uraniul in timpul unui dezastru nuclear

Cantitatea de plutoniu a fost estimata analizand materialul interstelar cazut pe Terra, care in timp s-a concentrat pe fundul oceanelor. Aceasta ar suna asa: exista un atom de plutoniu pentru fiecare 10 kilometri cubi de spatiu in Calea Lactee.

[sursa]