Polul Nord se deplasează spre Londra, iar oamenii de știință au înțeles de ce
Polul Nord nu a fost niciodata atat de stabil precum pare pe hartile noastre, dar, din cauza miscarii de rotatie si precesie, acesta se afla intr-un fel de deriva. In urma cu 15 ani, Polul Nord a inceput sa se deplaseze la est spre meridianul Greenwich cu o viteza de doua ori mai mare decat in trecut, iar oamenii de stiinta au inteles in sfarsit motivul.
In cea mai mare parte a anilor 1900, Polul Nord fizic s-a deplasat spre vest cu 10 cm/an spre Hudson Bay, Canada, dar in 2000 si-a schimbat directia cu 75 de grade spre est cu o viteza de 17 cm/an.
„Nu se mai deplaseaza spre Hudson Bay ci spre insulele britanice. Este o schimbare masiva” – Surendara Adhikari, Jet Propulsion Laboratory, NASA
Informatia cum ca Polul se deplaseaza spre Londra este surprinzatoare, mai putin socanta decat cea care se afla in spatele acesteia. Dupa ce a studiat datele venite din satelit, echipa NASA a descoperit ca oamenii sunt de vina, din cauza modificarilor pe care le-am facut asupra continutului de apa al planetei. Au folosit date de la satelitii Grace ai NASA pentru a vedea masa de apa la nivel planetar si au descoperit ca aceasta influenteaza axa de rotatie. Influenta este atat de mare incat au reusit sa simuleze cu exactitate schimbarile care acum se petrec.
Pana acum, s-a crezut ca apa influenteaza intr-o oarecare masura, dar cea mai mare influenta a fost pusa pe seama schimbarilor climatice si topirea calotei glaciare din zona Groenlandei. Echipa a demonstrat ca schimbarile din Groenlanda nu sunt de vina pentru ca nu pot genera atat de multa energie incat sa modifice axa de rotatie intr-o asemenea masura. Au calculat ca ceva de la est de Groenlanda contribuie la deplasarea Polului Nord, iar acel ceva se intampla in Eurasia.
„Pe scurt, este vorba despre un deficit de apa in Eurasia in zona subcontinentului indian si Marea Caspica” – Addhikari
Pierderea apei intre Europa si Asia nu se compara cu ce se intampla in calotele glaciare arctice, dar echipa a descoperit ca axa de rotatie este sensibila la modificari care apar la o latitudine de 45 de grade atat la Nord cat si la Sud, motiv pentru care India, de exemplu, este atat de importanta.
Vestea buna este ca miscarea oscilatorie a Terrei nu ne afecteaza viata cotidiana. Polul nord s-a deplasat cel mai departe, din cate stim, cu doar 12 metri. Trebuie sa luam in calcul schimbarea polilor pentru a mentine GPS-ul exact, iar modelul acesta ne va ajuta sa facem asta.
Cercetarea a fost publicata in Scientific Advances.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.