SpaceX a făcut istorie

APUNTÁ, pers. 3 apuntează, vb. I. Intranz. (Despre avioane) A ateriza pe puntea unui portavion.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre aeronave) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol.

Daca la inceput nu reusesti, incearca pana cand vei face istorie. Pentru prima data, SpaceX a reusit sa apunteze prima treapta a rachetei pe o barja in mijlocul oceanului vineri seara (ora Romaniei).

Racheta a fost lansata de la Cape Canaveral Air Force Station echipata cu capsula Dragon pentru a duce experimente si „cumparaturi” pe Statia Spatiala Internationala. Elon Musk a tinut o conferinta de presa impreuna cu NASA dupa decolare pentru a vorbi despre aceasta dar si despre aterizarea pe barja, a 5-a incercare, dupa ce primele patru au esuat in mingi de foc.

„Elementul diferit al acestei aterizari a constant in aterizarea rachetei fara a mai face o gaura in barja sau a se rasturna”, a glumit Elon Musk

Pe masura ce ne aventuram tot mai departe in Spatiu, vor aparea beneficii ale reutilizarii rachetelor dupa ce acestea aterizeaza pe apa nu pe sol.

„Pentru jumatate din misiunile noastre, avem nevoie sa aducem rachetele in siguranta pe apa.”

Atat SpaceX cat si Blue Origin au incercat sa reutilizeze rachetele. Acest lucru va ajuta SpaceX sa economiseasca foarte multi bani in viitor.

„Reutilizarea este importanta. Ne va lua cativa ani pentru a eficientiza revenirea rachetei”, a declarat Elon Musk. Acesta spera ca lansarile sa aiba loc in viitor o data la cateva saptamani.

„Vom avea succes atunci cand acest lucru va deveni plictisitor”

Presedintele Obama a scris pe Tweeter: „Felicitari, SpaceX, pentru aterizarea rachetei pe mare. Datorita inovatorilor ca tine si NASA, America poate conduce in continuare explorarea spatiala.”

A fost o adevarata explozie de fericire in randul echipei SpaceX in Mission Control. Presedintele Obama i-a felicitat pe Musk si NASA pentru munca lor si pentru inovatii.

Citeste si  VIDEO: Elon Musk la cel de al 68-lea Congres Internațional de Astronautică

Ce ar putea intrece acest succes? Exista niste proiecte de care Elon Musk este foarte entuziasmat cum ar fi structura care protejeaza satelitii cand sunt lansati pe orbita.

„Acesta este un mare succes pentru zborul spatial si inca un pas important spre stele”, a declarat Musk.

[sursa]