Prima incercare de a-l contacta pe Philae

philaeRobotelul Philae a ramas izolat pe cometa 67P, calatorind in solitudine prin Sistemul Solar. Maine, pe 12 martie, cei de la ESA vor incerca sa ia legatura cu el, aflat acum in hiberbare.

Oamenii de stiinta spera ca robotelul s-a trezit dar ca nu are suficienta energie sa poata trimite semnalul de la o distanta de 500 de milioane de km.

Philae hiberneaza dupa ce a asolizat pe partea intunecata a cometei de acum patru luni. Inginerii sunt de parere ca robotelul a tot ricosat de pe suprafata cometei pana la inaltimi de 3.2 km pana sa se linisteasca intr-un loc lipsit de lumina solara, care acum vine in cantitate dubla fata de acum patru luni. Pentru ca el sa se poata trezi, are nevoie de anumite conditii:

1.Interiorul trebuie sa aiba temperatura minima de -45 grade Celsius.
2.Trebuie sa poata genera cel putin 5.5 watti prin intermediul panourilor solare.

Citeste si  A 6-a aterizare reusita pentru SpaceX

In timpul hibernarii, a stocat indeajuns de multa energie cat sa se incalzeasca si imediat ce va intelege ca genereaza mai mult de 5.5 watti si ca temperatura a crescut peste -45 de grade, se va aprinde, se va incalzi si mai mult si va incerca sa-si incarce bateriile. Apoi, odata trezit, Philae isi va activa receptorul la fiecare 30 minute si va asculta semnalele venite de la Rosetta. Are nevoie de 19 watti pentru o comunicare duala.

[sursa]