Print color, fara cerneala

dnews-files-2015-06-inkless-printing-670-jpgO noua tehnologie creaza imagini colorate prin manipularea luminii si nu prin aplicarea unui pigment.

Aceasta tehnologie, dezvoltata de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Missouri, se bazeaza pe metamateriale si a fost, pentru prima data, folosita pentru a crea o imagine minuscula, de 50 de micrometri, a logo-ului universitatii.

In cazul imprimarii color conventionale sunt suprapuse mai multe straturi, semitransparente, de cerneala, pentru a ajunge la o anumita nuanta. Aceasta noua tehnologie are o abordare, cu totul, diferita. Cercetatorii au facut niste perforatii, extrem de mici, intr-un material facut din doua pelicule subtiri de argint, separate de o pelicula de dioxid de siliciu. Gaurile, cu diametrul cuprins intre 45 si 75 de nanometri, corespund cu capacitatea de absorptie a luminii, in functie de anumite lungimi de unda. In momentul in care structura a fost luminata, gaurile au permis numai anumitor unde sa treaca prin anumite gauri. Asa a fost produsa microimaginea logo-ului.

Citeste si  Picatura de apa taiata cu un cutit

Cercetatorii de la Missouri sustin ca, prin colorarea mecanica pe materiale din argint si siliciu, se poate ajunge la rezolutii neatinse prin printarea traditionala.

Noua descoperire a fost publicata in jurnalul Scientific Reports.

[sursa]