Proteina care blocheaza raspandirea virusului Zika

tantarOamenii de stiinta au inteles, in sfarsit, ce efecte are virusul Zika asupra corpului uman si au reusit sa explice efectele sale devastatoare. Din pacate, infectiile pot exista nedescoperite luni de zile.

Un nou studiu a aratat ca virusul se duce direct spre creier, blocand 20% din celulele responsabile de formarea neuronilor si reuseste sa faca asta fara a alerta sistemul imunitar, ceea ce le ofera saptamani de inmultire nestingherita.

Vestea buna este aceea ca, printr-o intelegere mai buna a virusului Zika, oamenii de stiinta de la University of Texas Medical Center au gasit o metoda de a-l combate. O proteina mica intitulata IFITM3 si produsa de organismul uman in mod natural reduce capacitatea Zika de a infecta celulele cerebrale atat in cazul oamenilor cat si a soarecilor si chiar poate preveni moartea celulei din cauza virusului.

Citeste si  Savant infectat din greseala cu un virus

De cand au aparut primele informatii in privinta lui Zika in ianuarie, raspandirea sa a fost una lenta dar sigura, iar acum vorbim de 52 de tari afectate. Savantii au gasit mecanismul biologic ce face legatura intre infectarea cu virusul Zika si microcefalie, o tulburare neurologica ce cauzeaza o dezvoltare unor cutii craniene si creiere foarte mici. Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat oficial in aprilie faptul ca virusul este vinovat de astfel de defecte la nastere in tarile afectate.

[sursa]