O femeie are un nou tip de receptori de culoare in ochi

ochiFemeia aceasta vede cu 99 de milioane de culori mai multe decat noi, ceilalti. Dupa o cercetare care a durat 25 de ani, neurologii britanici au anuntat recent ca au descoperit o femeie care are un tip de celula con in ochi, celula care percepe culoarea.

Potrivit estimarilor, asta inseamna ca poate vedea cu 99 de milioane de culori mai mult decat noi, iar oamenii de stiinta cred ca se numara printre putinii care au super-vedere, denumiti de ei „tetra-cromatici”. Cei mai multi oameni sunt tri-cromatici, ceea ce inseamna ca avem 3 tipuri de conuri in ochi. Fiecare este capabil sa percepeapa 100 de nuante. Cand inmultesti variantele, ajungi la numarul de 1 milion de culori.

Daltonistii au doar 2 tipuri de conuri si pot percepe in jur de 10.000 de nuante, iar cele mai multe mamifere, printre care cainii si anumite maimute, sunt di-cromatice.

Exista un medic in nordul Angliei care are 4 tipuri de conuri, putand sa perceapa 100 de milioane de nuante. Oamenii de stiinta au gasit-o acum 2 ani si o cautau de 25.

Citeste si  Cum sa nu muriti de sarbatori II

Ideea tetra-cromaticilor a fost sugerata pentru prima data in 1948 de omul de stiinta olandez HL de Vreis care a descoperit lucruri interesante in ochii orbilor. In timp ce daltonistii poseda 2 conuri si unul mutant ce nu este la fel de sensibil la verde sau rosu, mamele si fiicele daltonistilor au un con mutant si 3 normale, adica 4 in total.

In ciuda semnificatiei descoperirii, nimeni nu l-a bagat in seama pe HL de Vreis pana in anii ’80, cand John Mollon de la Universitatea Cambridge a inceput sa caute femei care ar avea 4 conuri functionale. Calculul a fost ca aproape 12% dintre femei ar trebui sa fie tetra-cromatice.

In 2007, neurologul Gabriele Jordan de la Universitatea Newcastle din UK a creat un test diferit pentru super-vedere, iar o femeie l-a trecut.

[sursa]