O descoperire a fizicii intr-o lucrare a lui da Vinci

leonardo da vinciPana acum, istoricii de arta au ignorat niste inscrieri din jurnalul lui da Vinci ca fiind irelevante, dar un nou studiu efectuat de Ian Hutchings de la Universitatea Cambridge a demonstrat ca o pagina din 1493 contine ceva revolutionar: primele inscrisuri care demonstreaza legea frecarii.

Desi este cunoscut faptul ca da Vinci a efectuat primul studiu sistematic al frecarii, nu am stiut cum i-au venit ideile. Hutchings a pus cap la cap o cronologie detaliata reusind sa gaseasca momentul de „aha!” al lui da Vinci intr-o singura pagina scrisa cu creta rosie in 1493. Pagina aceasta a atras atentia la inceputul secolului 20 datorita unei femei desenate in partea superioara urmata de fraza „cosa bella mortal passa e non dura”, adica „frumusetea mortala trece si nu dureaza”.

Citeste si  VIDEO: Este ilegal să știi acest număr

In 1920, un director de muzeu a catalogat pagina ca avand informatii si diagrame irelevante. Dupa un secol, Hutchings a considerat ca pagina merita atentie si a descoperit ca figurile geometrice aflate sub notite sunt blocuri trase de o greutate cu ajutorul unui scripete.

[sursa]