Inversarea menopauzei

bebelusUn nou tratament sanguin realizat de oamenii de stiinta greci poate inversa menopauza, permitandu-le femeilor dupa o anumita varsta sa produca din nou ovule. Cercetarea inca nu a fost verificata din alte experimente, dar daca se va dovedi a fi un rezultat real, ar insemna ca femeile vor putea fi fertile mai mult timp. Rezultatul ar trata femeile care sufera de menopauza timpurie.

Spre deosebire de barbati, care produc sperma continuu, femeile se nasc avand toate ovulele si elimina cate unul pe luna de la pubertate. Asta inseamna ca, pe masura ce femeia imbatraneste, numarul ovulelor scade. In jurul varstei de 50 de ani, incepe menopauza, incetand fertilitatea prin oprirea eliminarii ovulelor.

In prezent, cand femeile asteapta tot mai mult pentru a avea copii, aceasta ar putea fi o problema, pentru ca raman fara ovule. In cazul a 1% din populatia feminina, ovulele inceteaza din a mai fi eliminate pana la varsta de 40 de ani, acesta fiind unul din motivele pentru care multe cupluri apeleaza la fertilizare in vitro si la congelarea ovulelor.

Citeste si  A fost identificat receptorul neuronal al tulburarii obsesiv-compulsive

Oamenii de stiinta greci au reusit sa restarteze ciclul menstrual al mai multor paciente, inclusiv al unei femei care nu mai avusese de 5 ani. Aceasta din urma a reusit sa si elimine 3 ovule dupa tratament, pe care Jessica Hamzelou, om de stiinta din echipa, le-a putut fertiliza cu ajutorul spermei sotului. Echipa asteapta ca toate cele 3 ovule sa fie fertilizate inainte de a le plasa in uter.

[sursa]