Laptele de gandaci, superfood-ul viitorului

gandac de bucatarieO echipa internationala de oameni de stiinta a secventiat o proteina cristalizata aflata in intestinele gandacilor. Motivul? Este de 4 ori mai nutritiva decat laptele de vaca, iar oamenii de stiinta cred ca ar putea fi un element cheie al hranirii populatiei in viitor.

Desi majoritatea gandacilor nu produc lapte, Diploptera punctate, singura specie despre care stim ca naste pui vii, elimina un fel de lapte ce contine proteine cristalizate pentru a-si hrani progeniturile. Faptul ca o insecta produce lapte este fascinant, dar oamenii de stiinta au fost uimiti de faptul ca o singura proteina cristalizata contine de trei ori mai multa energie decat echivalentul in lapte de bizon.

Citeste si  Este ploaia la fel peste tot?

In mod clar, mulgerea gandacilor nu este un lucru fezabil, asa ca o echipa formata din oameni de stiinta s-a decis sa secentieze genele responsabile de producerea proteinei cristalizate pentru a vedea daca o pot cumva reproduce in laborator.

„Cristalele sunt ca o masa completa pentru ca au proteine, grasimi si zaharuri. Daca ne uitam in proteina, vedem ca toate contin amino acizii esentiali” – Sanchari Banerjee

[sursa]