Calota glaciara din vestul Antarcticii se rupe din interior

riftAnul trecut, o bucata uriasa de 583 km patrati s-a rupt din ghetarul Pine Island si a cazut in apa oceanului urmand sa se topeasca si, in acest mod, sa contribuie la cresterea nivelului oceanului planetar.

Acum, noi dovezi din satelit sugereaza ca aceasta rupere a fost cauzata de o fisura la 32 km distanta, nu de la periferie, cum a fost suspectata. Ce este si mai ingrijorator e ca acum se formeaza o a doua. Imaginea din articol ne arata asta. Acest nou rift s-a format in centrul ghetarului Pine Island in ultimele luni.

Cercetatorii trebuie acum sa prezica modul in care aceste evenimente vor avea impact la nivel global, avand in vedere ca jumatate din populatie traieste in zone de coasta.

Citeste si  VIDEO: Acustica

Asadar, cum se poate forma un asemenea rift asa departe de ocean? Este chiar simplu. Apa calda din ocean se infiltreaza intr-o crevasa in calota glaciara, incalzind-o. In timp, aceasta apa calda topeste din ce in ce mai multa gheata si se infiltreaza tot mai departe. De regula, rifturile se formeaza la margine, unde gheata este subtire. Ultimul eveniment din ghetarul Pine Island a fost cauzat de un rift aparut in centrul calotei ce s-a propagat spre margini. Ceva a slabit centrul.

[sursa]