Parazit carnivor ce invadeaza SUA

larvaFlorida se afla in alerta dupa revenirea unui parazit carnivor responsabil de uciderea a peste 100 de caprioare din luna iulie pana in prezent.

Reaparitia mustei Cochliomyia hominivorax (screwworm), ce se stia a fi eradicata din SUA in urma cu mai multe decenii, a declansat stare de urgenta in agricultura de Monroe County, Florida, iar autoritatile incearca sa managerieze criza.

Denumirea in engleza vine de la faptul larvele se aseamana cu niste suruburi datorita inelelor de la suprafata. Cand acestea ajung la maturitate, musca seamana cu una de casa, dar nu la stadiul adult este periculoasa ci in cel de larva.

Larvele infecteaza animalele cu sange cald, ingropandu-se in rani pentru a se hrani cu tesuturi vii. Si oamenii sunt expusi parazitului, desi nici unul nu a fost infectat din iulie si pana in prezent.

Parazitul, care nu s-a mai manifestat in Florida de 50 de ani, a fost tinta unei campanii de eradicare ce a inceput in anii ’30 si care s-a incheiat cu succes in 1966. De atunci, autoritatile locale au mentinut un control biologic pentru a preveni reaparitia din surse din America Centrala si de Sud.

Citeste si  Interactiunea unui regizor cu un rechin ciocan

Tehnica a presupus sterilizarea masculilor prin iradiere. Pentru ca femelele se imperecheaza o singura data in viata, acestea au facut-o cu masculi infertili, ceea ce a dus la aparitia niciunei larve, eradicand in timp specia din SUA. In ciuda eforturilor, parazitul s-a intors pe pamant american in Monroe County in iulie.

[sursa]