Roverul Opportunity are probleme cu memoria

OpportunityRoverul robotizat Opportunity, care exploreaza planeta Marte de mai bine de zece ani, se confrunta cu o serie de probleme de memorie: se reseteaza de unul singur, informeaza Agentia Spatiala Americana NASA.

Specialistii se straduiesc acum sa manevreze software-ul modulului in asa fel incat sa inlature defectiunea.

Ce se intampla mai exact cu memoria lui Opportunity: ca orice calculator, roverul dispune de doua tipuri de memorie — volatila si nevolatila. Cea din urma functioneaza ca un hard disk, pastrand informația inclusiv atunci cand calculatorul este inchis. Memoria volatila, in schimb, functioneaza precum memoria RAM: poate fi accesata mai rapid, dar nu functioneaza in absenta energiei electrice.

Roverul Opportunity are probleme cu memoria nevolatila: cand roverul incearca sa salveze date in modulul de memorie flash, apar erori, asa ca datele sunt transcrise in memoria volatila. Automat, ele se pierd cand roverul intra in hibernare. „Asa ca acum Opportunity a ajuns sa sufere de amnezie” explica John Callas, managerul de proiect al NASA pentru misiunea Opportunity, citat de BBC.

Citeste si  De la razele laser neconvenționale la o imagistică solidă

Ca urmare, roverul se tot reseteaza si uneori intrerupe complet comunicarea cu centrul de coordonare.

Opportunity este „ca un pacient in varsta cu o stare buna de sanatate — face puțin jogging in fiecare dimineața, joaca tenis, dar nu se stie niciodata cand ar putea sa sufere un accident vascular major„, a mai spus reprezentantul NASA.

In cei zece ani de la asolizare, Opportunity a parcurs peste 40 de kilometri la suprafața lui Marte si a transmis catre Pamant numeroase date importante, cu toate ca, inițial, nu ar fi trebuit sa functioneze mai mult de trei luni, scrie Agerpres.

Ella Moroiu