Satelitul Facebook distrus în explozia SpaceX

Satelit
Foto: SpaceX

La bordul rachetei Falcon 9 aparținând SpaceX, care a explodat ieri pe rampa de lansare de la Cape Canaveral din Florida, se afla satelitul de comunicații Amos-6. Satelitul de 5,5 tone era construit de Industria Aerospațială Israeliană și urma să fie folosit de Facebook în parteneriat cu Eutelsat Communications pentru a asigura conexiunea la internet a mai multor zone din Africa. Potrivit declarațiilor SpaceX, satelitul a fost distrus în explozie.

Intenția de a livra internet din spațiu cu ajutorul Amos-6 a fost anunțată la sfârșitul anului trecut de Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook, ca parte din inițiativa Internet.org.

Prin proiectul Internet.org, Facebook vrea să faciliteze oamenilor din zonele sărace ale lumii accesul la informații, prin furnizarea de internet în mod gratuit, care să le permită accesarea anumitor pagini de internet. Cu acest scop, satelitul Amos-6 urma să funcționeze ca un router plasat pe cer deasupra Africii Subsahariene.

Citeste si  VIDEO: Cum transformi un morcov intr-un clarinet

Aflat în Africa în momentul exploziei Falcon 9, Mark Zuckerberg și-a exprimat pe pagina de Facebook regretul că satelitul nu își va mai îndeplini misiunea de a conecta antreprenorii și membrii comunităților din Africa, asigurând totuși că Facebook dezvoltă și alte tehnologii cu același scop, cum este Aquila, drona alimentată de energie solară care livrează internet regiunilor pe care le tranzitează.

Acesta este cel de al doilea eșec într-un șir lung de 26 de lansări cu succes ale rachetei Falcon 9. Cauzele exploziei de ieri nu sunt deocamdată cunoscute. De rezultatele investigațiilor depind celelalte lansări de rachete programate de SpaceX pentru anul 2016.

Anca Stănescu