Masina timpului – 2 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

 • Remembering the Challenger Crew_1986
  Source: NASA

  Sharon Christa McAuliffe – 1948: profesoara de origine americana. A facut parte din echipajul navei spatiale Challenger care s-a dezmembrat la 73 secunde dupa inceperea zborului, ceea ce a dus la moartea tuturor celor 7 membri.

 • Wilson Markle – 1938: este un inginer canadian care a inventat procesul de colorizare a peliculei cinematografice in 1970. Prima sa companie a realizat o prezentare de televiziune in totalitate color, avand ca subiect programul spatial Apollo.
 • Nikolai Alexandrovich Kozyrev – 1908: astronom si astrofizician rus. Este cunoscut, mai ales, pentru observarea unui fenomen lunar temporar la nivelul craterului Alphonsus de la suprafata Lunii. In 1958, acesta a remarcat o zona alba in interiorul craterului, precum si un nor de particule de carbon. Astfel, constatarile lui Kozyrev in acest sens au confirmat activitatea vulcanica pe Luna. Kozyrev a suportat urmarile Marii Epurari a lui Stalin din 1936-1938, pe langa multi altii. Aceasta campanie a fost una de represiune politica, vizand Partidul Comunist din Uniunea Sovietica si oficialii guvernamentali, taranii si conducatorii Armatei Rosii, fiind condusa de Nikolai Yezhov, seful politiei secrete rusesti. Kozyrev a fost arestat in 1936, obtinand eliberarea in 1946. Ca rezultat al incarcerarii sale, numele sau este mentionat in “Arhipelagul Gulag” al lui Alexandr Soljenitin.

FACTS:

 • 1930 – pe 1-2 septembrie, Dieudonne Costes si Maurice Bellonte au realizat primul zbor neintrerupt de la Est la Vest, intre Europa si America, la bordul unui biplan (avion cu doua randuri de aripi, dispuse una deasupra celeilalte) Breguet 19 Super Bidon, denumit “Semn de intrebare”. Distanta parcursa a fost de 6,200 km, de la Paris la New York.
 • colorfulaurora
  Source: Sebastian Saarloos

  1859 – aurorele ce au rezultat in urma “marii furtuni geomagnetice” sunt considerate a fi, impreuna cu cele din 28 august, acelasi an, cele mai spectaculoase din istoria recenta consemnata. S-a stabilit o legatura intre acest fenomen si eruptia solara descoperita de Carrington-Hodgson din ziua precedenta. Astfel, multiplele aurore, raspandite la scara larga si extraordinar de luminoase, au fost mentionate in jurnale de bord si ziare de pe intreg cuprinsul Statelor Unite, Europei, Japoniei si Australiei. Una dintre urmarile acestui fenomen a fost intreruperea comunicatiilor prin liniile de telegraf. Cu toate acestea, unele linii au fost in asa fel influentate de campul electromagnetic, incat au functionat. Acest lucru a fost posibil, desi sursele de alimentare ale telegrafului erau oprite. Evenimentul respectiv a marcat primul moment consemnat in care mai mult de unul sau doua cuvinte au fost transmise fara a se folosi energia generata de baterii, in timpul unei conversatii intre doi operatori ai companiei de comunicatii prin telegraf din America.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto] [foto]