Scutul magnetic, la 11 mii de km deasupra Terrei

141126133829-largeUn scut invizibil a fost descoperit la o altitudine de peste 11 mii de km deasupra Terrei, care blocheaza electronii ce altfel ne-ar ucide. Acestia trec pe langa noi cu viteze apropiate de viteza luminii si sunt cunoscuti pentru riscul pe care-l prezinta pentru viata astronautilor, dar si pentru cea a satelitilor in timpul furtunilor solare.

Bariera aceasta a fost descoperita in centurile de radiatii Van Allen, doua inele sub forma unor gogosi pline de electroni si protoni incarcati intens energetic. Tinute la respect de campul magnetic al Terrei, aceste centuri Van Allen cu radiatii se umfla uneori si se restrang in functie de perturbarile solare. Au fost descoperite in 1958 de profesorul James Van Allen si echipa sa de la Universitatea din Iowa, care au observat ca sunt compuse din doua inele. Cel exterior se intinde pana la o altitudine de 40.000 de km deasupra Pamantului.

Citeste si  Imagine superba cu Terra si Luna

Cele doua sonde Van Allen, lansate in 2012, au detectat existenta unui al treilea inel intre primele doua, dar existenta lui oscileaza in functie de vremea spatiala data de Soare.

Cel mai nou mister il consta in limita interioara a inelului de la exterior, undeva pe la 11.000 de km altitudine, care blocheaza electronii ultra-rapizi. „E ca si cum acestia s-ar lovi de un zid de sticla”, a declarat profesorul Daniel Baker.

[sursa]