Ceva inexplicabil detectat de la cea mai apropiata stea

Proiectul Breakthrough Listen, parte a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), a detectat un semnal radio pe care inca nu l-a putut explica. Sursa lui a fost localizata intr-o zona de cer in care se afla si Proxima Centauri. Informatiile au „transpirat” in timp ce datele inca sunt analizate. Cei care studiaza datele sustin ca sansele ca originea semnalului sa fie una artificiala sunt extrem de mici, dar ca nu sunt zero, spre deosebire de toate celelalte semnale radio descoperite din 1977 incoace.

In urma cu mai mult de un an, radiotelescopul Parkes a detectat unde radio cu o frecventa de 982 megahertzi de cinci ori in trei ore. Faimosul radiotelescop capteaza foarte multe semnale radio din univers, motiv pentru care analizarea acestora este una intarziata. In luna octombrie 2020, un intern de la Breakthrough Listen a observat cat de ciudat este acest semnal radio.

Semnalele radio naturale, venite de la obiecte ceresti sau fenomene astronomice, au o varietate de frecvente. Cel din octombrie vine cu o frecventa specifica.

Nu cunoastem inca o modalitate naturala prin care energia electromagnetica sa poata fi comprimata intr-o singura undaDr. Andre Siemion de la Universitatea din California

Radiotelescoapele detecteaza de multe ori semnale care nu par a fi naturale, dar care se dovedesc apoi ca avand sursele pe Terra sau satelitii lansati pe orbita planetei noastre. La un moment dat, in trecut, un semnal ciudat captat de radiotelescopul Parkes s-a dovedit a veni de la cuptorul cu microunde din bucataria acestuia.

Totusi, frecventa 982 MHz este foarte putin folosita si nu pare a fi cu origini pamantene.

Citeste si  Noua generație de costume spațiale dezvăluită de Boeing

Inca de la descoperire, cercetatorii de la Breakthrough Listen au investigat cu atentie. Au verificat instrumentele pentru a depista eventuale erori, au analizat satelitii care ar folosi 982 MHz si s-au uitat la fenomenele prezente in universul observabil pentru a afla frecventele acestora. Nu au gasit inca o explicatie a semnalului.

Proiectul Breakthrough Listen nu planuia sa anunte detectarea acestui semnal inca, dar informatia a iesit pe surse saptamana trecuta. Nu au fost publicate inca mai multe informatii, dar stim ca nu a mai fost detectat nimic similar de atunci.

Cel mai sigur este vorba despre o sursa umana, iar cand spun asta ma refer la o sansa de 99.9%Peter Worden, din cadrul Breakthrough Listen pentru revista Scientific American

Semnalul a fost detectat cand radiotelescopul Parkes analiza niste eruptii venite dinspre Proxima Centauri, o activitate stelara despre care multi astronomi cred ca duce la formarea planetelor in jurul celei mai apropiate stele de noi. Asta nu inseamna ca sursa semnalului se afla in galaxia noastra. Stim doar ca vine din acea directie.

Daca printr-o minune sursa ar fi una artificiala, una ce ar orbita Proxima, ar fi o descoperire epocala. Cele mai multe stele sunt atat de departe incat comunicarea este imposibila. Proxima se afla indeajuns de aproape ca oamenii sa planuiasca trimiterea unor sonde.

[sursa]