Sfârșitul fizicii

Cele mai periculoase preziceri ale fizicii teoretice din istorie. A iesit la suprafata un curent de gandire controversat in comunitatea fizicii. Este ideea conform careia atingem limita absoluta a ceea ce putem intelege despre lumea din jurul nostru prin stiinta.

„Urmatorii cativa ani ne vor arata daca putem intelege mai multe lucruri sau daca vom ramane doar cu intrebari fara raspunsuri” – Harry Cliff, fizician de particule de la European Organisation for Nuclear Research, CERN

La fel de inspaimantator este motivul aparitiei acestei limite. „Pentru ca legile fizicii interzic asta”, a spus Cliff. In centrul argumentatiei lui Cliff se afla cele mai periculoase doua numere din Univers. Acestea sunt responsabile de materie, structura si viata si daca ar fi un pic diferite, Universul ar fi pustiu.

1. Forta campului Higgs

campul HiggsEste o valoare care reprezinta forta a ceea ce fizicienii numesc campul Higgs, un camp energetic invizibil imprastiat in tot Universul. Pe masura ce particulele exista in campul Higgs, acumuleaza masa pentru a deveni protoni, neutroni si electroni, compunand toti atomii pe care ii cunoastem. Fara el, nu am exista. Stim aproape cu exactitate ca acest camp exista in urma descoperirii din 2012 de la CERN, cand a fost descoperit bosonul Higgs, care nu poate exista fara un camp Higgs, dar e ceva misterios in legatura cu el care inca ii perturba pe fizicieni.

Potrivit teoriei relativitatii generale a lui Einstein si a teoriei mecanicii cuantice, cele doua teorii care ne ajuta sa intelegem cosmosul atat la scara mica dar si la scara mare, campul Higgs ar trebui sa faca unul din doua lucruri. Ori ar trebui sa se stinga, ceea ce ar insemna ca ar avea o valoare a puterii de 0 si nu ar mai da masa particulelor ori ar fi activ, asa cum spune teoria, cu o valoare a puterii enorma. Culmea e ca fizicienii nu vad nici un asemenea stadiu…

„In realitate, campul Higgs e aprins foarte putin. Nu este zero, dar este de 10 mii de trilioane de ori mai slab decat ar fi la capacitate maxima, iar valoarea aceasta este cruciala. Daca ar fi fost un pic diferita, nu am fi avut o structura fizica in Univers.”

De ce este puterea campului Higgs atat de slaba, nu intelegem. Fizicienii spera sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare prin detectarea particulelor noi in cadrul acceleratorului de particule abia upgradat.

2. Forta energiei intunecate

filoaneA doua ingrijorare a lui Cliff este ceea ce fizicienii numesc „cea mai periculoasa prezicere teoretica din istoria fizicii„. Energia intunecata este responsabila de expansiunea accelerata a Universului si a fost masurata pentru prima data in 1998. Inca nu stim ce este, dar cea mai buna idee ar fi ca aceasta este energia spatiului gol, energia vidului. Daca este adevarat, ar trebui sa adunam toata energia spatiului gol pentru a intelege valoarea puterii acestei energii intunecate si chiar daca fizicienii teoretici au facut deja asta, exista o problema gigantica in raspunsul lor.

„Energia intunecata ar trebui sa fie de 10 la puterea 120 mai puternica decat valoarea pe care o observam noi astronomic. Este un numar atat de mare incat este imposibil sa-l percepem. Este mai mare decat orice alt numar din astronomie, de o mie de trilioane de trilioane de trilioane de ori mai mare decat totalitatea atomilor din Univers. Este o prezicere sumbra”

De cealalta partea se afla ideea cum ca suntem norocosi ca valoarea energiei intunecate este mai mica decat prezic fizicienii. Daca ar fi respectat modelele teoretice, forta energiei intunecate ar fi fost atat de uriasa incat ar fi rupt Universul in bucati. Fortele fundamentale care leaga atomii ar fi fost degeaba in fata energiei intunecate si nu s-ar fi format galaxiile, stelele, planetele si viata asa cum o vedem astazi. Este incredibil de frustrant ca nu putem folosi teoriile curente despre Univers pentru a concepe o metoda mai buna de a masura energia intunecata astfel incat sa se potriveasca foarte bine cu observatiile existente.

Citeste si  Un român a creat QUTRIȚI pentru un computer cuantic!

Cliff crede ca ar fi o solutie sa putem intelege, dar nu am putea-o dovedi niciodata. Daca am putea confirma faptul ca Universul este unul din miliardele de alte universuri, putem intelege subit valorile acestea ciudate care ori ar trebui sa sfasie Universul ori nu i-ar permite sa formeze atomi. Pentru a face asta, fizicienii trebuie sa descopere particule noi care sa explice teorii precum cea a corzilor, care prezice existenta multiversului. Exista un singur loc in care asa ceva s-ar putea intampla – CERN.

Fizicienii mai au trei ani sa le gaseasca pana cand acceleratorul va fi inchis din nou pentru upgrade-uri. Cliff sustine ca, daca nu vor reusi pana atunci, ar putea fi inceputul sfarsitului.

„Cred ca vom intra intr-o noua era a fizicii, una in care Universul este atat de ciudat ca nu-l putem explica, o era in care vom banui ca traim intr-un multivers care se afla aproape de atingerea noastra, una in care nu vom mai putea raspunde la intrebarea de ce exista ceva

[sursa]