Cat costa explozia unei rachete a SpaceX

spacex explozie
USLaunchReport/YouTube

La scurt timp dupa ce SpaceX a lansat o racheta, pe 28 iunie 2015, aceasta a explodat deasupra Oceanului Atlantic. NASA incarcase foarte mult cargo in varful ei, iar pierderea a fost de 112 milioane de dolari. Intre timp, SpaceX a pierdut zeci de milioane investite in lansarea propriu-zisa.

Documentele financiare care au ajuns in posesia The Wall Street Journal sugereaza ca lovitura a fost de cateva sute de milioane de dolari.

„Compania a pierdut 260 milioane de dolari in 2015, cand o racheta Falcon 9 a explodat transportand 2 tone de cargo spre Statia Spatiala Internationala.” – Wall Street Journal

Pierderea masiva a fost cauzata de lansarile amanate. SpaceX a demarat o investigatie interna si a facut modificari tuturor rachetelor si operatiunilor. A lansat apoi abia in decembrie 2015, ratand 6 din 12 lansari programate.

O lansare Falcon 9 costa tertii aprox. 62 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca a SpaceX a ratat incasari de 370 milioane de dolari. Avand in vedere cat costa constructia rachetelor, verificarea, alimentarea si lansarile propriu-zise, sigur SpaceX nu a avut cel mai mult de pierdut.

Citeste si  VIDEO: Touchdown aproape reusit al SpaceX

Un an mai tarziu, o racheta Falcon 9 a explodat pe rampa de lansare in timpul unui test de rutina, distrugand un satelit pe care Facebook intentiona sa-l plaseze pe orbita. Chiar si asa, cu toate amanarile cauzate de acest incident, compania are peste 1 miliard de dolari cash si nici o datorie.

[sursa]