SpaceX va apunta o rachetă pe o barjă săptămâna asta

platforma spacexAPUNTÁ, pers. 3 apuntează, vb. I. Intranz. (Despre avioane) A ateriza pe puntea unui portavion.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre aeronave) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol.

La doar o luna dupa ce a intrat din nou in istorie cu aterizarea in siguranta pe sol a primei trepte a rachetei Falcon 9, SpaceX va incerca sa faca acelasi lucru acolo unde a esuat deja: pe mare.

Programata pentru ziua de 17 ianuarie, lansarea va avea loc la baza aeriana Vandenberg din California. Scopul misiunii este acela de a transporta satelitul de monitorizare a oceanului Jason-3 al NASA, dar partea cea mai interesanta a lansarii va surveni in urma separarii primei trepte a rachetei.

La doua minute dupa lansare, prima treapta se va separa, apoi isi va schimba orientarea in zbor cu motorul inainte pentru a incetini ca apoi sa se aseze in siguranta pe o platforma aflata in Oceanul Pacific. In cazul rachetelor conventionale, prima treapta, care transporta o cantitate uriasa de combustibil, se pierde dupa lansare si acesta este motivul pentru care zborul spatial este atat de scump. Elon Musk, CEO si fondator al SpaceX si Tesla, a estimat costurile rachetelor Falcon 9 la 16 milioane de dolari, dintre care combustibilul ar valora 200.000.

Misiunea principala a SpaceX este aceea de scadere a costurilor zborului spatial prin reutilizarea rachetelor. Avantajele ce vin in urma recuperarii primei trepte a rachetei pe o platforma situata pe mare sunt numeroase:

„Avand o platforma de aterizare mobila rezulta intr-o flexibilitate mai mare a lansarilor. Nu este intotdeauna convenabil ca o racheta sa revina pe sol  intr-o zona pustie sau baza aeriana. O zona de aterizare mobila poate fi plasata in locuri sigure si eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil.” – Devin Colewey

Nu este prima data cand SpaceX va incerca sa aduca o racheta in siguranta pe o platforma maritima. Compania a mai avut incercari in trecut, dar dupa, succesul de luna trecuta, cand a adus la sol prima treapta, sperantele sunt mari. Culmea, racheta folosita in lansarea de pe 17 ianuarie este o versiune mai veche a lui Falcon 9 de luna trecuta si nu dezvolta suficienta putere pentru a putea reveni la punct fix pe sol. Desi au investit masiv in tehnologia rachetelor reutilizabile, compania va casa racheta Falcon 9 ce a aterizat in siguranta.

„Cred ca o vom pastra la sol pentru ca este unica, este prima pe care am adus-o inapoi. Am confirmat prin teste ca poate zbura din nou si de aceea vrem sa o expunem” – Elon Musk

SpaceX va transmite in direct pe internet evenimentul duminica. Va tinem la curent.