Visul lucid și misterul Conștiinței

visPetrecem aproape sase ani din viata dormind, adica 2.190 zile sau 52.560 de ore. Desi suntem constienti de perceptiile si emotiile pe care le experimentam in vis, nu suntem la fel de constienti ca atunci cand suntem treji. Asta explica de ce nu realizam ca visam si de ce confundam intamplarile bizare cu realitatea.

Eu am avut o singura data experienta unui vis lucid. Ma aflam in apartamentul parintilor mei si descopeream tot felul de obiecte ciudate prin casa noaptea. Am gasit in baie piese de mobila si un cal din sticla, in camere altceva si totul era guvernat de un semi-intuneric dat de becurile stinse si o stare adanca de neliniste. Speriat, am realizat ca visez. M-am relaxat putin si m-am indreptat spre un intrerupator, stiind ca la apasarea lui ma voi trezi, ceea ce s-a si intamplat.

Unii au capacitatea de a fi constienti in timpul somnului, reusind sa trezeasca anumite parti ale constientului lor. Ei pot chiar controla intentiile din vis, precum DiCaprio in filmul Inception. Visul lucid este un subiect nestudiat suficient, dar cercetarile de pana acum au aratat ca este o stare hibrida in care intalnim constient treaz si somn. Visul lucid este una dintre experientele ciudate care pot aparea in timpul somnului. Paralizia nocturna, cand esti trezit paralizat de o senzatie terifianta, este alta. Mai exista falsa trezire, cand crezi ca te-ai trezit doar pentru a constientiza ca inca dormi. Impreuna cu visul lucid, toate aceste rexperiente reflecta o modificare in perceptia subiectiva in timpul somnului.

Creierul si visul lucid

Aproape jumatate dintre noi vor experimenta visul lucid macar o data in viata si ar putea fi ceva interesant pentru ca ne permite sa simulam scenarii dorite, de la o indragostire magica si pana la victoria unei batalii medievale. Exista dovezi ca visul lucid poate fi indus si exista multe comunitati online in care membrii impartasesc tips and tricks pentru a induce starea aceasta. Un studiu recent a chestionat participantii in privinta detaliilor celor mai recente vise si a concluzionat ca visele lucide erau caracterizate de faptul ca subiectii stiau ca viseaza. De asemenea, ei au povestit ca aveau control asupra gandurilor si actiunilor din vis, puteau gandi logic si isi puteau aminti lucruri din viata din afara visului.

Alt studiu, care s-a axat pe capacitatea oaenilor de a decide constient atat in viata reala cat si in vise lucide si non-lucide a demonstrat o suprapunere intre capacitatile care tin de vointa din starea de trezie si cele din timpul visului lucid. Totusi, capacitatea de a planui sufera foarte mult in visul lucid fata de momentele in care suntem treji.

Citeste si  Alaptatul duce la un IQ mai ridicat

paralizie nocturnaVisul lucid si cel normal sunt diferite si se crede ca ar activa parti diferite ale creierului, dar demonstrarea acestui lucru nu este atat de facila. Participantii ar trebui sa doarma intr-un RMN, iar doctorii ar trebui sa deduca momentul in care visul devine lucid pentru a putea compara activitatea cerebrala din timpul unui vis lucid cu cea din timpul unui normal. Studii ingenioase, care au examinat asta au gasit o legatura intre participantii care au vise lucide si cercetarile in REM, etapa din vis cu miscari rapide ale ochilor, atunci cand in mod normal incepem sa visam. Inainte de a merge la culcare, participantul si cercetatorul cad de acord asupra modului in care primul il anunta pe savant ca viseaza lucid printr-o miscare a ochilor. Prin aceasta metoda, studiile au concluzionat ca trecerea la vis lucid este asociata cu o crestere a activitatii zonelor frontale din creier. Acestea sunt asociate cu functii cognitive de rang inalt ce au loc doar in starea de trezie. Activitatea cerebrala observata a fost cea a undelor gamma, cunoscute pentru diferite aspecte ale existentei noastre; perceptii, emotii, ganduri si amintiri ce exista integrate in constient. Un studiu de follow-up a observat ca o stimulare electrica a acestor zone a cauzat o crestere a luciditatii visului.

Alt studiu a precizat zonele cerebrale implicate in visul lucid cu o mai mare acuratete: cortexul pre-frontal si precuneus. Acestea sunt asociate cu capacitati cognitive de rang inalt.

Problema Constiintei

Cum anume se trezeste constientul in timpul somnului ramane fara raspuns deocamdata, dar a fost sugerat faptul ca studiile facute asupra visului lucid ar putea pava drumul spre noi descoperiri in neurostiinta Constiintei pentru ca visele REM lucide si normale sunt doua stadii in care experientele constientului sunt diferite in timp ce stadiul general al creierului ramane neschimbat (suntem in REM). Comparand anumite diferente din activitatea cerebrala din timpul unui vis lucid cu cea din timpul unuia normal, putem cauta elementele care stimuleaza constiinta de sine caracteristica celui lucid.

Mai mult, prin utilizarea semnelor cu ochii ca un marker comunicat odata cu intrarea intr-un vis lucid, este posibil sa studiem activitatea neurobiologica pentru a intelege nu numai ce caracterizeaza si mentine constiinta trezita, dar si cum aceasta se trezeste.

[sursa]