Spasmul hipnic: De ce tresarim in somn?

levitandAi simtit vreodata cum cazi in vis, tresarind in pat odata ce ai atins fundul prapastiei? Cu totii am trecut prin asta. De asemenea, aceeasi senzatie o ai daca in vis te impiedici de ceva. Se numeste spasm hipnic si este insotit de regula de o halucinatie vizuala. Mai poarta denumirea de spam hipnagogic.

Ce este spasmul hipnic?

Spasmul hipnic apare cand muschii, de regula din picioare, se contracta subit. Desi motivele din spate nu sunt pe deplin intelese, perspectiva evolutiva sugereaza ca are doua mari roluri, dintre care unul se aplica si astazi.

In primul rand, acest spasm ne permite sa percepem mediul din jurul nostru pentru ultima data inainte sa adormim complet, asigurandu-ne ca suntem in siguranta. Al doilea rol ar fi acela de a ne asigura de stabilitatea corpului in pozitia in care am adormit, cum ar fi adormirea intr-un copac, in cazul stramosilor nostri.

Citeste si  De ce dormim mai putin si mai adanc?

O teorie spune ca spasmul vine ca rezultat al sistemului nostru fiziologic ce se opreste in fata somnului, adica momentul in care functiile motorii se deconecteaza.

[sursa]