Statia Spatiala chinezeasca ar fi scapat de sub control

BEIJING, CHINA - JUNE 13: (CHINA OUT) Scientists look at the screen shows the Shenzhou X manned spacecraft conducting docking with the orbiting Tiangong-1 space module at Beijing Aerospace Control Center on June 13, 2013 in Beijing, China. China's Shenzhou X manned spacecraft successfully completed an automated docking with the orbiting Tiangong-1 space module on Thursday. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
BEIJING, CHINA – JUNE 13: (CHINA OUT) (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Prima statie spatiala chinezeasca, Tiangong-1, pare a fi scapata de sub control si este posibil sa fi pierdut linia de comunicatii cu cei de la Command and Control Center din Beijing. Informatiile au fost publicate de un satellite tracker amator luna trecuta, iar oficialii chinezi pastreaza o tacere ciudata.

Tiangong-1, care inseamna „Loc din Rai”, a fost lansata in 2011 ca fiind primul laborator spatial cu echipaj al Chinei. Activitatea lui s-a incheiat in martie anul acesta dupa o orbita operationala de 1.630 de zile. Cativa experti sunt de parere ca, avand in vedere faptul ca satelitul este adormit de cateva luni, comportamentul statiei spatiale ar fi cauzat de altceva.

Citeste si  SpaceX va lansa o misiune privată înspre Lună

Tot acestia sunt de parere ca oficialii chinezi nu au inceput procedura de reintrare in atmosfera din cauza faptului ca statia nu mai are mult combustibil si ca asteapta ca orbita ei sa scada si sa se apropie din ce in ce mai mult de Terra pentru ca in acel moment sa activeze motoarele.

[sursa]