In apropierea unei stele neutronice

stea neutronicaAlaturi de gaurile negre, stelele neutronice sunt cele mai dense obiecte despre care stim ca exista, si sunt inconjurate de campuri gravitationale atat de mari incat distorsioneaza lumina din imprejurimi.

Ne-am intrebat ce s-ar intampla daca am ajunge in preajma unei stele neutronice, iar Science Channel a explicat foarte bine. Atractia gravitationala ti-ar da o viteza de deplasare de 70% din viteza luminii. Ai putea inconjura Terra de 7.5 ori intr-o singura secunda, ca sa intelegi.

Stelele neutronice sunt miezul dens al stelelor masive ce s-au prabusit sub propria greutate, cand au ramas fara combustibil, si-au explodat ca supernove. Sunt compuse din cel mai dens material din Univers. Comparatia clasica este cea a unei lingurite din acest material, care pe Terra ar cantari 1 miliard de tone. Scoarta unei asemenea stele este de 10 miliarde de ori mai dura decat otelul.

Campul magnetic al unei stele neutronice este atat de puternic incat oamenii de stiinta au prezis ca ar fi capabil sa creeze o peturbare cuantica in spatiul gol, unde materia apare pur si simplu si dispare din realitate.

Citeste si  Coreea de Nord ar fi detonat o bombă cu hidrogen

Legile fizicii spun ca orice s-ar apropia de o stea neutronica ar fi spaghetificat din cauza atractiei gravitationale de 200 de miliarde de ori mai puternice decat cea de pe Terra. Moogega Cooper, inginer NASA, spune ca acest efect nu descrie in totalitate oroarea prin care ai trece, daca te-ai apropia de un asemenea obiect. Dincolo de dezintegrarea ta intr-un sir compus din atomi, la contactul acestora cu suprafata stelei ar exista explozii colosale de energie ce ar face de rusine intreg arsenalul nuclear de pe Terra.

[sursa]