AUDIO: Sunete spatiale ciudate dinspre Enceladus si Saturn

Datele colectate de misiunea Cassini inca ne uimesc. Noile informatii, sosite dupa finalul misiunii, ne arata o interactiune interesanta intre Saturn si unul dintre satelitii sai, Enceladus, mai exact valuri de plasma circuland intre cele doua corpuri.

Cand Cassini s-a apropiat de Saturn, inainte sa se prabuseasca, am profitat de pozitia ei pentru a colecta date ce nu ar fi putut fi adunate de la distanta. In timpul uneia dintre apropieri, cu doua saptamani inaintea prabusirii controlate, Cassini a activat instrumentul Radio Plasma Wave Science (RPWS) pentru a detecta sunetele generate de valurile de plasma ce se deplaseaza intre Saturn si Enceladus, aratandu-ne pentru prima data liniile de camp magnetic ce conecteaza cele doua corpuri.

„Enceladus este ca un generator ce se deplaseaza in jurul lui Saturn, si stim ca este o sursa continua de energie. Acum am aflat ca Saturn raspunde prin lansarea unor semnale sub forma unor valuri de plasma pe circuitul liniilor de camp magnetic ce il conecteaza de Enceladus de la sute de mii de kilometri distanta.” – Ali Sulaiman, om de stiinta de la Universitatea din Iowa si membru al echipei RPWS

Evident, nu exista sunet in spatiu, sunet propriu-zis. Sunetul este o vibratie a mediului, precum aerul, care, atunci cand ajunge la timpan, este perceput astfel. Fara un gaz, aceste vibratii nu se pot propaga.

Citeste si  Misterul magnetic al miezului planetar, explicat

Undele radio nu sunt sunete. Sunt o forma de radiatie electromagnetica, precum lumina, creata prin proppagarea campurilor electrice si magnetice, ceea ce inseamna ca se pot deplasa libere prin spatiu. Putem converti aceste unde radio in sunete cu ajutorul tehnologiei radio, asa cum ascultam Radio Guerrilla, de exemplu, aici pe Terra.

Valurile de plasma in frecvente audio sunt, de asemenea, electromagnetice, iar acestea sunt cele pe care le-a detectat Cassini. Oamenii de stiinta au convertit apoi aceste semnale in audio si le-au dat pe repede inainte de la 16 minute la doar 28.5 secunde.

Rezultatul:

[sursa]