VIDEO: Telescopul spațial James Webb supus testelor acustice și de vibrații

Webb
Foto: NASA

Telescopul spațial James Webb a finalizat recent două dintre numeroasele teste la care va fi supus înainte de a fi lansat în spațiu.

Testul acustic și testul de vibrații au fost desfășurate la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, unde James Webb a fost supus unor condiții similare celor pe care le va experimenta în momentul lansării.

Un sistem de vibrații suficient de puternic pentru a imita condițiile de lansare a fost construit special pentru a testa acest telescop. Pentru testul acustic, James Webb a fost închis într-o cameră izolată cu uși de fier având o grosime de aproximativ 30 de cm, unde a fost supus unor zgomote extrem de puternice, similare celor produse de racheta la bordul căreia va fi lansat.

Citeste si  Expediția 50/51 - SUA, Rusia și Franța la bordul ISS

Primăvara aceasta, telescopul va fi transportat către Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, unde va fi supus unor noi teste la temperaturi foarte scăzute.

Toate aceste teste sunt efectuate pentru a determina dacă telescopul va putea rezista condițiilor de lansare și dacă își va păstra funcționalitățile după ce este lansat în spațiu, în octombrie 2018.

James Webb va fi cel mai mare telescop construit vreodată și va înlocui telescopul Hubble.

Anca Stănescu