Telescop vechi de 51 de ani (MOST), în căutarea unor evenimente cosmice rare

telescopul MOSTCate instrumente stiintifice construite in 1965 mai functioneaza acum, sa nu mai vorbim despre descoperiri stiintifice datorate lor? Dupa 51 de ani, Molonglo Observatory Synthesis Telescope (MOST) a primit un upgrade serios pentru a-i ajuta pe astrofizicieni sa descopere unele dintre cele mai rare evenimente din Univers.

Cel mai mare radiotelescop din emisfera sudica, MOST, este lung de aproape 1 km si combina 7.744 de antene radio. Asta inseamna ca poate „asculta” evenimente care se produc in Universul indepartat. In anii ’60, MOST a descoperit pulsarii. Acum are o alta misiune – sa detecteze eruptiile radio scurte si alte fenomene astrofizice extrem de scurte prin efectuarea a 1.000 de fotografii pe secunda.

In ciuda trecutului impresionant, nu a putut continua la performante inalte, dar dupa upgrade-ul efectuat de cercetatorii de la Swinburne University of Technology va putea sustine transferuri de date de 22 gigabytes pe secunda, adica fotografii la milisecunda. Cea mai mare modificare a fost facuta la tehnologia analogica. O echipa condusa de Matthew Bailes de la Swinburne’s Centre for Astrophysics and Supercomputing a scris un software care imbunatateste procesarea si colectarea datelor.

Dupa o pauza de 5 ani, telescopul este acum din nou functional dar performeaza la un sfert din eficienta cat sunt aplicate ultimele modificari. Odata ce toate software-urile vor fi operationale, telescopul va incepe sa observe primele eruptii radio, flash-uri de energie radio care dureaza doar cateva milisecunde. Doar 15 asemenea fenomene au fost obervate in ultimii 10 ani si nimeni nu stie de unde vin exact.

„Exista mai multe teorii decat fenomene. Unii cred ca apar cand doua stele neutronice se ciocnesc, altii cred ca sunt produse cand o stea neutronica se destabilizeaza si se prabueste intr-o gaura neagra.” – Matthew Bailes, Swinburne’s Centre for Astrophysics and Supercomputing

telescop most

Exista mai multe ipoteze, printre care amintim posibilitatea ca ele sa apara cand o gaura neagra se ciocneste cu o stea neutronica sau chiar inaintea unei supernove. Oricum ar fi, MOST are rolul de a asambla acest puzzle.

Citeste si  Hubble a dat eroare

MOST va analiza si pulsari pentru ca acestia pot atrage comportamente gravitationale ciudate.

„Este interesant cand descoperi un pulsar care se invarte de 700 ori pe secunda. Este mai repede decat mixerul de bucatarie, si vorbim despre o stea. Stelele neutronice sunt foarte mici si se pot apropia foarte mult unele de altele, ceea ce inseamna ca, in deplasarea lor, ne pot permite testarea gravitatiei in moduri nemaiintalnite pana acum” – Matthew Bailes

Pentru a intelege puterea MOST trebuie sa spunem ca va putea detecta modificari de 1 centimetru ale unei orbite aflate in cealalta parte a galaxiei si va putea receptiona o eruptie radio de doar o milisecunda din Universul indepartat.

[sursa]