Iata de ce Teoriile Conspiratiei se contrazic reciproc

Cele mai proeminente Teorii ale Conspiratiei in acest moment, mai ales in SUA, sunt cea a Pamantului Plat si cea care contrazice incalzirea globala ca fiind cauzata de activitatea umana. Ambele au crescut in popularitate la finalul secolului 20.

In acest moment, o bucata de 16% din populatia SUA are indoieli in privinta formei planetei noastre, in timp una de 40% crede ca incalzirea globala este o farsa.

Culmea e ca adeptii unei teorii nu sunt neaparat si adeptii celei de-a doua, desi ambele sunt motivate de o neincredere in autoritati. De fapt, cele doua chiar se contrazic.

Adeptii Pamantului Plat, de exemplu, nu cred organisme precum NASA in privinta formei Antarcticii sau a existentei unei emisfere sudice.

Totusi, presedintele Flat Earth Society, Daniel Shenton, este convins, sau cel putin partial, datorita informatiilor de la NASA, ca schimbarile climatice au intr-adevar loc.

Fostul purtator de cuvant al NASA, Anthony Scaramucci, concediat de Trump dupa doar 10 zile de mandat, crede ca Pamantul este rotund, dar nu crede ca activitatea umana influenteaza schimbarile climatice, dupa cum a afirmat intr-un interviu la CNN.

Astfel de rationalizari selective sunt comune printre adeptii teoriilor conspiratiei pentru ca acestea nu sunt bazate pe destule informatii palpabile.

Date fabricate?

In domeniul schimbarilor climatice, oamenii de stiinta sunt deseori acuzati ca ar modifica datele, iar acuzele sunt nefondate. Sa-i luam pe scepticii care cred ca schimbarile climatice au loc, dar din cauza naturale nu cauzate de om. Daca sustinem ca datele au fost falsificate pentru a arata o incalzire acolo unde nu are loc, nu putem sustine in acelasi timp ca incalzirea are loc, dar din cauze naturale, corect? Ori are loc, ori nu are?

Citeste si  Teoria Pământului plat (III)

In acelasi fel, adeptii Pamantului plat, care cred ca imaginile care arata curbura planetei sunt cauzate de lentila camerei de filmat/fotografiat, cred intr-o forma de disc, ce are oricum marginea curbata.

Intr-adevar, toti conspirationistii au ceva in comun: cred cu tarie ca oamenii de stiinta si guvernele sunt implicate in conspiratii din motive oculte.

O mare parte a discutiei stiintifice privind rolul umanitatii in schimbarile climatice se refera la o crestere a temperaturilor extreme atat vara cat si iarna. Evident, un model al Pamantului Plat nu ar putea sustine asta. De fapt, cel mai acceptat model al Pamantului Plat, care pastreaza ideea deplasarii Soarelui intr-o orbita non-variabila deasupra unui disc plat,  exclude complet existenta anotimpurilor, ce naiba sa mai spunem de temperaturile extreme cauzate de schimbarile climatice…

Totusi, sa-l citam pe Shenton:

Schimbarile climatice sunt un proces ce se deruleaza inca de cand au inceput inregistrarile istorice, dar pare a exista o corelare intre extremele recente si intrarea umanitatii in era industriala.

In acest moment, presedintele Flat Earth Society are dreptate. Scepticii schimbarilor climatice sunt dispusi sa creada stiinta din spatele ciclurilor naturale ale Pamantului, pe care le invinovatesc, in loc sa faca asta cu activitatea umana.

De asemenea, este clar ca multi sceptici ai schimbarilor climatice cred intr-o planeta aproximativ sferica, chiar daca si doar la nivel subconstient, prin folosirea hartilor conventionale in dezbateri privint incalzirea „GLOBALA”.

[sursa]