Terapia cu ARN impotriva psoriazis

ARN
International Institute for Nanotechnology

Un test clinic a avut rezultate foarte bune cu un nou tip de terapie cu ARN impotriva psoriazis, o afectiune dermatologica de care sufera 3% din populatia lumii.

La intalnrea American Chemical Society din Philadelphia de saptamana trecuta, cercetatorii au anuntat ca AST-005, o terapie noua cu ARN, poate fi testata pe oameni si ca sunt increzatori in raspunsul medicamentului in cazul pacientilor cu psoriazis.

Psoriazis este o boala auto-imuna declansata cand organismul creeaza prea multa proteina TNF-α. Sistemul imunitar ataca proteina, cauzand aparitia unor petece rosii cu straturi dure de piele. In acest moment nu exista leac, iar tratamentele sunt limitate, dar ARN-ul ar fi cheia controlarii sale.

In fiecare celula a ta, ARN-ul este ca un mesager intre ADN si proteina aceasta. Desi ADN-ul sta in fiecare nucleu de celula tot timpul, ARN-ul se deplaseaza in celula ordonand crearea proteinelor. Un mod prin care oamenii de stiinta au reusit sa limiteze crearea proteinei, a fost prin distrugerea genelor ARN printr-o noua tehnica intitulata interferenta ARN sau RNAi. RNAi intra in celula, distruge ARN-ul normal si asa este produsa mai putina proteina.

Citeste si  O epidemie necunoscută afectează Tropicele

Daca pana acum am putut folosi RNAi in modele animale foarte eficient, a fost dificil in cazul oamenilor pentru ca sunt distruse de enzimele care patruleaza in celula. Dar exista sperante noi in urma dezvoltarii unui nou tip de RNAi intitulat acid nucleic sferic, sau SNA.

Creat de cercetatorii de la Exicure, AST-005 este un gel ce contine SNA si care a fost foarte eficient in testele pe animale. Spre deosebire de sintenticul RNAi, structura SNA-ului nu este distrusa de enzimele celulare.

Petru Stratulat

[sursa][foto]