Chipul unei mumii de 2.300 ani, reconstruit

mumie
Jennifer Mann/Paul Burston/Univ of Melbourne

Cercetatorii australieni au reconstruit fata unei mumii egiptene antice cu ajutorul unei imprimante 3D, pentru a crea o copie a craniului, si a sculpturii pentru a o „readuce” la viata. Pe baza chipului, studentii de la Universitatea din Melbourne vor invata cum sa diagnosticheze patologii in cazul populatiilor disparute.

Ideea intregului proiect este aceea de a lua o relicva si a o readuce la viata cu ajutor celor mai noi tehnologii.

Partea interesanta a mumiei, care e doar un cap impachetat, este ca a fost gasita in colectiile universitatii atunci cand un curator efectua un audit. Echipa crede ca acest cap a fost adus la universitate de Frederic Wood Jones, un arheolog ce s-a transformat in profesor de anatomie si care a predat acolo la inceputul anilor 1900.

Citeste si  VIDEO: Dezintegrarea unui CD

Decizia de a reconstrui chipul a venit in umra temerilor ca mumia a inceput sa putrezeasca in interior. Din pacate, oamenii de stiinta nu pot despacheta capul pentru a verifica avariile fara a afecta tesuturile.

Pentru a reconstrui chipul, cercetatorii au avut nevoie de ajutorul expertilor in criminalistica de la Universitatea Monash. Acestia cred ca a fost o femeie ce a trait in perioada anilor 300 i.e.n. Urmeaza datarea cu carbon.

Petru Stratulat

[sursa]