Egiptenii antici foloseau metal la navele din lemn

egitpteni metalPentru prima dată în istorie, o bucată de lemn recuperată din  apropierea Marii Piramide a lui Gizeh arată că egiptenii antici utilizau metal în bărcile lor.

Lângă Marea Piramidă s-au descoperit, în anul 1954, două ambarcațiuni. Una dintre ele, denumită „Barca Soarelui” – catalogată ca fiind construită pentru marele faraon Keops – a fost descoperită relativ intactă, fiind reconstruită complet și adăpostită, în prezent, de Muzeul ”Bărcii Soarelui” din Cairo. Cealaltă barcă era într-un stadiu mai avansat de degradare. Printre rămășițele acesteia s-a descoperit o bucată de lemn de 8 metri lungime, 40 cm lățime și 4 centimetri grosime pe care se aflau cârlige în formă de U și cercuri, toate confecționate din metal.

Citeste si  Masina Timpului - 05 august

La nicio barcă din cele găsite peste Egipt, „nu au fost găsite metale în ramele lor ca în această barcă”, a declarat pentru AFP Mohamed Mostafa Abdel-Megeed, un oficial al Ministerului de Antichități și expert în ambarcațiunile fabricate în vechiul Egipt.

Cârligele în formă de U ”s-au folosit pentru a preveni frecarea lemn pe lemn la joncțiunea dintre vâsle și suportul acestora”, a declarat Sakuji Yoshimura, un egiptolog din Japonia.

[sursa]

Ștefan Chirilean