Molecula gigantica din doar 2 atomi

molecula gigantica
Korn Vitthayanukarun/Shutterstock

Doi fizicieni de la Swiss Federal Institute of Technology au creat molecule diatomice de dimensiunea bacteriei E.coli, demonstrand existenta acestui tip de molecula. Moleculele diatomice, precum H2H2 sau O2O2, exista cu dimensiuni de mai putin de 1 nanometru diameetru, dar oamenii de stiinta Johannes Deiglmayr si Heiner Saßmannshausen au descris intr-o lucrare publicata in Physical Review Letters cum au reusit sa creeze molecule din doar 2 atomi cu diametrul de 1 micrometru, de 1.000 de ori mai mare decat o molecula normala, cu ajutorul unor atomi exotici ce se atrag foarte putin.

Cercetarile precedente au demonstrat ca moleculele gigantice pot fi create daca atomii sunt adusi intr-o stare Rydberg, in care electronul din exterior este accelerat in stadiu cuantic permitandu-i sa orbiteze nucleul de foarte departe.

Pentru acest efort, cei doi fizicieni au racit doi atomi de cesiu pana la temperatura apropiata de zero absolut, dupa care i-au legat cu ajutorul unui laser pentru a agita cativa atomi.

Citeste si  Computerul cuantic optic

A urmat alt puls de lumina, dar de aceasta data cu mai putina energie, dar indeajuns de multa cat sa treaca 2 atomi in stare Rydberg. Pentru a se asigura ca au reusit, cei doi au incercat sa detecteze ionii creati cand cei doi atomi s-au injumatatit in starea Rydberg. Fizicienii spun ca rezultatul lor ar avea loc in noile computere cuantice care vor folosi atomii ca biti.

Petru Stratulat

[sursa]