Terra s-a format din coliziunea a două planete

theiaAstronomii investigheaza modul in care s-a format Luna si au gasit dovezi cum ca aceasta a luat fiinta dupa ce o planeta mica s-a izbit de Terra acum 4.5 miliarde de ani, iar cercetarile sugereaza ca aceasta coliziune a fost atat de violenta incat planeta aceea micuta, numita Theia, a fuzionat cu Terra si creat Luna.

Ideea ca Luna s-a format in urma unei coliziuni nu este noua, dar oamenii de stiinta au propus in trecut ca Theia a raschetat Terra dislocand material care a dus la formarea satelitului. Noile cercetari ne arata ca, de fapt, Theia nu ne-a parasit. Este aici, cu noi.

Pentru a intelege asta, o echipa a analizat sapte roci lunare aduse de misiunile Apollo si sase roci vulcanice terestre. Au analizat izotopii de oxigen, ceea ce inseamna ca au numarat protoni si neutronii din atomi. Este un lucru important pentru ca rocile de pe fiecare obiect planetar din Sistemul Solar au o semnatura unica data de izotopii de oxigen, care poate fi folosita pentru a afla de unde vin.

De exemplu, mai mult de 99.9% din oxigenul terestru este O-16, adica fiecare atom contine 8 protoni si 8 neutroni, dar exista si cantitati foarte mici de O-17 si O-18 pe Terra. Savantii au nevoie de proportia dintre 17 si 18 pentru a putea afla de unde vin rocile.

Citeste si  Luna iulie 2019 a rescris istoria climatica a Terrei

Daca Theia doar ar fi raschetat planeta noastra si ar fi produs Luna, asa cum s-a crezut pana acum, satelitul ar fi trebuit sa fie constituit in mare parte din materialul Theiei, iar materia de pe Luna si Terra ar fi trebuit sa aiba cantitati diferite de izotopi ai oxigenului, dar nu este cazul.

„Nu am gasit nici o diferenta intre izotopii de pe Terra si cei de pe Luna.” – Edward Young, cercetator

In schimb, descoperirile sustin o ipoteza propusa in 2012, care spunea ca Theia si Terra se aflau angajate intr-o coliziune frontala nu intr-una de raschetare, ajungand sa fuzioneze. Young explica faptul ca Theia crestea si ca, daca nu s-ar fi ciocnit de noi, ar fi ajuns o planeta in marime naturala. Cercetarea a fost publicata in Science si, daca se va confirma, va schimba modul in care intelegem formarea planetei noastre si poate ne va ajuta sa aflam de unde vine apa de pe ea.

[sursa]