Începutul sfârșitului unei explorări istorice a planetei Saturn

Sonda spațială Cassini a trimis înapoi spre Pământ primele imagini cu atmosfera planetei Saturn, surprinse în penultima fază a misiunii. Noile imagini surpind polul nord al planetei și faimosul hexagon.

Saturn
Foto: NASA

Cassini a început ultimele operațiuni ale misiunii pe 30 noiembrie. În următoarea perioadă, sonda va efectua 20 de orbite în jurul planetei, în care se va ridica deasupra emisferei nordice și va ”aluneca” apoi peste marginile exterioare ale inelelor lui Saturn.

Imaginile polului nord al lui Saturn au fost captate de Cassini pe 2 și 3 decembrie 2016. Din următoarele orbite ale sondei, care vor continua până pe 22 aprilie 2017, vom primi cele mai detaliate imagini ale inelelor exterioare ale planetei. Pe 15 septembrie 2017, Cassini va ”plonja” pentru ultima dată în atmosfera lui Saturn, continuând să ne transmită date până ce îi vom pierde semnalul, pe măsură ce se va dezintegra în atmosfera planetei.

Citeste si  VIDEO: Hexagonul de pe Saturn si-a schimbat culoarea
Saturn
Foto: NASA

Referindu-se la imaginile surprinse recent de Cassini, coordonatorul echipei de imagine de la Space Science Institute a declarat: ”Acesta este începutul sfârșitului explorării noastre istorice a planetei Saturn. Aceste imagini – și cele care vor urma – să vă amintescă faptul că am trăit o aventură curajoasă și îndrăzneață în jurul celei mai magnifice planete din Sistemul Solar”.

[sursa]

Anca Stănescu