Țigările electronice, medicament în UK

tigara electronicaAutoritatile medicale din Marea Britanie au licentiat oficial un asemenea produs pentru a fi vandut si prescris de medici ca medicament destinat fumatorilor care doresc sa se lase. Este vorba despre e-Voke, realizat de British American Tobacco, primul device care a reusit sa primeasca o astfel de licenta, obtinuta la finalul anului trecut.

In timp ce unda verde data comercializarii ca medicament poate fi vazuta ca fiind controversata, mai ales ca este produsa de una dintre cele mai mari companii producatoare de tutun din lume, Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) din UK spune ca decizia de a reglementa comercializarea lor este in interesul consumatorilor care ar putea utiliza produsele acestea pentru a se lasa de fumat.

„Dorim sa ne asiguram ca produsele care pretind a fi eficiente in eliminarea viciului sunt reglementate si verificate pentru a fi disponibile astazi in comert, respectand standarde stricte in privinta sigurantei, calitatii si eficientei lor.” – MHRA

In ciuda licentierii, multe comunitati medicale sunt ingrijorate de riscurile potentiale pe care le prezinta tigarile electronice, fiind un produs relativ nou, efectele pe termen lung nu au fost complet investigate de oamenii de stiinta.

Citeste si  Limba nu este împărțită în zone dedicate gusturilor

Rezultatele recente ale multor studii asupra efectelor au aratat ca tigarile electronice afecteaza sistemul imunitar al soarecilor si ca multe arome contin chimicale ce pot cauza boala numita si „plaman din popcorn”.

Chiar si asa, tigarile electornice sunt privite ca fiind mai putin daunatoare decat cele clasice, care ucid 6 milioane de persoane anual, conform US Centres for Disease Control and Prevention.

Un raport guvernamental emis de Public Health England anul trecut a concluzionat ca tigarile electronice sunt cu 95% mai putin daunatoare decat cele normale si ca pot ajuta fumatorii sa renunte la fumat, dar ca este nevoie de mai multe studii in directia aceasta.

Prim-ministrul britanic, David Cameron, a ajuns pe prima pagina a ziarelor anul trecut cand a incurajat consumul de tigari electronice pentru a renunta la fumat dupa ce a recunoscut ca foloseste aceasta metoda.

[sursa]