Topirea permafrostului ar fi cauzat poluarea cu motorina din Rusia

O poluare fara precedent a lovit raurile arctice din cauza topirii permafrostului, dupa cum declara cativa oficiali rusi, ceea ce face regandirea infrastructurii in zonele vulnerabile o prioritate.

Contaminarea cu combustibil, care a colorat zone izolate de tundra cu o nuanta aprinsa de rosu vizibila din spatiu, a readus in atentia tuturor pericolul incalzirii globale pentru Rusia, pentru ca acolo gasim zone intinse de permafrost, care de secole le defineste din punct de vedere geografic.

Vestea accidentului a venit la pachet cu un efort urias de curatare in apropierea orasului artctic Norilsk. Presedintele Vladimir Putin a declarat ca de costuri ar trebui sa se ocupe gigantul metalurgic Norilsk Nickel.

A fost decretata stare de urgenta la nivel national dupa ce 21.000 de tone de motorina s-au scurs dintr-un rezervor care s-a prabusit, apartinand Norilsk Nickel. Trei anchete penale au fost lansate, iar procurorul general al Rusiei a publicat un comunicat de presa care mentioneaza, printre altele, ca solul instabil a stat la baza accidentului.

Pentru a preveni situatii similare, care ar viza structuri periculoase situate pe teritorii care se confrunta cu topirea permafrostului, a fost declansata o analiza completa a acestora

Norilsk, unul dintre cele mai mari centre industriale rusesti, se afla dincolo de cercul polar, iar Norilsk Nickel a declarat deja ca topirea permafrostului ar fi cauza accidentului.

Ar mai exista si alti factori: autoritatea care raspunde de siguranta tehnica a declarat pentru agentia TASS ca inca din 2016 a incercat sa verifice rezervorul vechi de 35 de ani, dar ca nu i-a fost permis accesul pentru ca acesta ar fi fost in reparatii.

Citeste si  Actuale modificări genetice ale țânțarilor pentru combaterea bolilor transmisibile

Gigantul metalurgic a incercat sa tina accidentul secret in primele doua zile, inainte ca specialistii sa fie chemati de companii si agentii din toata Rusia, si a reusit sa limiteze scurgerea. Vladimir Putin le-a transmis celor de la Norilsk Nickel ca se asteapta ca gigantul sa plateasca operatiunea masiva de curatare si ca este nevoie de masuri care sa restaureze biodiversitatea si mediul. Costurile sunt estimate la peste 146 de milioane de dolari, fara a fi incluse amenzile.

Vom cheltui oricat este nevoie pentru a readuce ecosistemul la normal

Rusia este un stat in mare parte arctic si se incalzeste de 2.5 ori mai repede decat restul lumii. 65% din teritoriu este acoperit de permafrost, iar ministrul mediului a avertizat in 2018 ca topirea acestuia ameninta o retea de tevi si structuri si deseuri toxice ingropate, care ar putea ajunge in rauri.

Mai multe regiuni nordice au tras un semnal de alarma cu privire la topirea permafrostului.

[sursa]