Transplantul de „organ viu”

heart in a boxO echipa de cercetatori, de la compania americana TransMedics, a dezvoltat un dispozitiv care deschide calea unui nou tip de transplant, numit transplant de organ viu. Tehnologia, numita Organ Care System, simuleaza conditiile din interiorul corpului uman si a fost conceputa pentru a putea reporni si mentine organele in stare de functionare „la cald”, in exteriorul corpului.

Dispozitivul a fost conceput pentru a creste perioada de timp dintre prelevarea unui organ si transplantarea acestuia. Un alt plus este faptul ca „Perfuzia cu sange cald” este comerciala, portabila si le ofera medicilor oportunitatea de a evalua starea de functionare a unui organ, dupa indepartarea acestuia, de la donator.

Tehnologia pote fi folosita in cazul transplanturilor de inima, de ficat sau de plamani.

Citeste si  Premiu de 100$ pentru o solutie matematica ce ar putea fi citita in 10 mld. de ani

Dispozitivul pompeaza un flux constant de sange, cu oxigen si nutrienti, si mentine temperatura si umiditatea in conditii optime. Sistemul le ofera medicilor indeajuns timp incat sa poata resuscita un organ „ex vivo”, sa-i optimizeze functiile si sa-l testeze, inainte de transplantare.

Chiar daca aceasta este o veste buna pentru pacientii care au nevoie de un transplant, noua tehnologie ridica un mare semn de intrebare, de natura etica, in cazul transplantului de inima: Cum putem declara o persoana decedata, daca ii putem reporni inima, in afara corpului?”

[sursa]