Einstein a avut dreptate: Undele gravitaționale există!

gaura neagraAceasta este o veste pe care o asteptam de multa vreme. Dupa cautari lungi de 100 de ani, o echipa internationala de fizicieni a confirmat existenta undelor gravitationale prezise si calculate de Einstein. Este o veste uriasa pentru ca deschide noi moduri de intelegere a Universului.

Undele gravitationale au fost detectate de fizicienii de la LIGO pe 14 septembrie 2015, iar anuntul istoric a fost facut intr-o conferinta de presa azi-dimineata. Este, fara nici o indoiala, cea mai imortanta descoperire a secolului, iar expertii cred ca va primi un Premiu Nobel.

Este ultima predictie majora a teoriei relativitatii generale care ramasese neconfirmata, iar intelegerea ei ne va ajuta sa aflam cum este Universul.

In primul rand, sa intelegem ce sunt undele gravitationale. Potrivit teoriei lui Einstein, tesatura de spatiu-timp este curbata de orice in Univers. Cand au loc evenimente cataclismice, cum ar fi fuziunea unor gauri negre sau explozia unor stele, aceste deformari se propaga sub forma undelor gravitationale, asa cum se intampla atunci cand arunci o piatra intr-un lac. Pana cand acestea ating Terra, se diminueaza (o miliardime din diametrul unui atom), motiv pentru care le-am confirmat atat de tarziu.

Citeste si  Prima harta meteo pe o exoplaneta

Datorita lui LIGO, interferometrul laser de detectare a undelor gravitationale, am reusit in sfarsit. Pe 14 septembrie anul trecut, savantii au detectat semnale foarte slabe in laboratorul din Luisiana, dar abia la detectarea celui de-al doilea semnal dupa 7 milisecunde in Washington au relizat ce se intampla.

In lunile urmatoare, au confirmat ca semnalul se potriveste aproape perfect cu ceea ce se asteptau sa gaseasca. Ramane intrebarea privind sursa lui. Fizicienii au mers pe firul semnalului si sunt de parere ca sursa este fuziunea a doua gauri negre de acum 1.3 miliarde de ani. Acest eveniment, care a fost de proportii gigantice, a modificat textura spatiului, iar undele gravitationale s-au imprastiat in tot Universul, ajungand la noi, in sfarsit, anul trecut.

[sursa]