Undele gravitaționale ne-ar conduce spre stringurile cosmice

unde gravitationaleIn luna februarie, fizicienii ne-au oferit o descoperire extraordinara – primele dovezi ale undelor gravitationale. Acestea sunt precum unduirile apei unui lac si sunt generate de un eveniment cosmic de proportii biblice, precum unirea a doua gauri negre sau explozia unei stele masive.

Descoperirea ne-a dat o noua viziune asupra Universului si oportunitatea ca doi fizicieni spanioli sa testeze o alta ipoteza stintifica: teoria stringurilor. Daca ideile lor sunt corecte, ne vor schimba perceptia asupra Universului.

In primul rand, este foarte important sa intelegem cum functioneaza undele gravitationale. In Universul timpuriu, totul era cu mult mai dens decat acum. Din cauza aceasta, lumina era reflectata in toate partile. Aceste semnale fotonice pot fi o problema foarte mare cand vine vorba de privitul inapoi in timp, adica tot mai departe in Univers, din cauza zgomotului de fundal rezultat atunci.

Ce este foarte interesant in privinta undelor gravitationale este faptul ca acestea nu sunt deloc influentate de electronii si protonii pe care-i intalnesc in cale. De fapt, undele gravitationale ne-ar putea permite sa observam obiecte indepartate si evenimente care nu emit nici un fel de lumina, iar aici includem si corzile cosmice (strings) ce stau la baza teoriei stringurilor.

Teoria aceasta presupune o abordare unificata a structurii fundamentale a Universului. Sugereaza ca stringurile cosmice incredibil de lungi si subtiri din „textura” spatiului-timp a Cosmosului s-au format imediat dupa Big Bang. Din pacate, aceste fire cosmice se crede a fi fost distruse in urma cu foarte mult timp, asa ca, pentru a le gasi, ar trebui sa ne uitam foarte adanc in trecut. Si asa ajungem inapoi la undele gravitationale.

Citeste si  De ce avem aur si platina?

Fizicienii Isabel Fernandez-Nunez si Oleg Bulashenko de la Universitatea din Barcelona cred ca una ne va duce la cealalta – undele gravitationale ne-ar ajuta sa gasim stringurile cosmice. Cei doi isi imagineaza o asemenea coarda cosmica drept o perturberanta in textura Universului si au calculat modul in care o unda gravitationala ar trece prin aceasta. Daca vom gasi unde care sa se plieze pe aceste calcule, ei bine, s-ar putea ca atunci sa avem primele dovezi ale teoriei stringurilor.

*am ales sa folosim termenul de „string” in loc de „coarda” pentru a ne apropia cat mai mult de sensul „teoriei stringurilor” asa cum a fost formulat termenul in limba engleza – „string theory”

[sursa]