Un asteroid despre care nu stiam nimic a trecut pe langa noi

asteroid
NASA/JPL-Caltech

Suntem bine si putem respira usurati, dar am fost destul de aproape de o coliziune cu un asteroid despre care nu stiam nimic si pe care abia l-am observat apropiindu-se. In ciuda faptului ca a trecut pe langa Terra la o distanta de un sfert din cea dintre noi si Luna, nimeni nu a stiut nimic despre obiectul cu o lungime de 35 de metri decat cu o zi inainte.

S-a apropiat la 100.000 km. Cum a fost posibil asa ceva? Detectat de Minor Planet Centre al International Astronomical Union, organizatia mondiala insarcinata cu observarea planetelor pitice, asteroizilor si cometelor, asteroidul ne-a intrat in campul vizual abia pe 27 august. Apoi s-a apropiat cel mai mult de noi pe 28, adica 0.22 din distanta Terra-Luna.

Citeste si  Imagini cu norii de pe Titan

Nu este deloc neobisnuit faptul ca nu am detectat un asteroid. NASA estimeaza ca peste 90% din obiectele mai mari de 1 km au fost deja descoperite, dar doar despre 30% din cele de pana la 160 metri stim ceva si mai putin de 1% dintre cele cu dimensiune maxima de 30 metri.

Aceste obiecte spatiale sunt cele care ne dau fiori pentru ca sunt prea mici pentru a fi detectate de la distanta, dar suficient de mari pentru a cauza dezastre.

Iata-l:

asteroid qa2

[sursa][foto]

Petru Stratulat