Planeta 9 ar fi un dezastru pentru Sistemul Solar

planeta 9
University of Warwick

Oricat de mult ne-am entuziasma de posibila existenta a Planetei 9, un nou studiu sugereaza ca ar putea fi o veste foarte proasta pentru Sistemul Solar.

Un om de stiinta din Marea Britanie a calculat ca in viitorul indepartat, cand Soarele va fi pe moarte, existenta Planetei 9 ar pune in pericol celelalte planete si chiar ar putea arunca una sau doua in afara Sistemului.

La inceputul acestui an, astronomii au anuntat ca un obiect masiv s-ar afla dincolo de orbita planetei Neptun, sugerand ca ar fi posibila existenta unei a 9-a planete. Dovezile se bazeaza pe deplasarea obiectelor din Centura Kuiper la marginea Sistemului Solar, ceea ce ar sugera prezenta gravitationala a unei mase uriase neobservate pana acum.

Astrofizicianul Dimitri Veras de la Universitatea Warwick spune ca aceasta masa uriasa ar complica lucrurile pentru celelalte planete din Sistemul Solar peste cateva miliarde de ani, cand Soarele isi incepe transformarea intr-o stea pitica alba.

Credem ca Planeta 9 ar fi de 10 ori mai masiva decat Terra si de 4 ori mai mare, iar astronomii care au detectat anomaliile din Centura Kuiper cred ca orbiteaza Soarele pe o traiectorie gigantica ce ar necesita 10.000-20.000 de ani pentru a fi strabatuta o singura data.

Oricat de ipotetica este existenta ei acum, cazul sau devine din ce in ce mai solid pe masura ce oamenii de stiinta gasesc mai multe dovezi care sa intareasca posibilitatea existentei unei asemenea planete.

Citeste si  Ce s-a întâmplat cu sonda Schiaparelli?

In martie, cercetatorii au gasit obiecte noi in Centura Kuiper care sustin ipoteza Planetei 9, iar zilele acestea au descoperit mai multe. Dar Veras crede ca masa ei si distanta fata de Soare ar aduce-o in conflict cu deplasarea celorlalte planete, atunci cand Soarele se va transforma dintr-o rosie gigantica intr-o alba gigantica peste vreo 7 miliarde de ani. Cand se va intampla asta, Soarele rosu gigantic va arunca jumatate din masa sa si se va dilata, consumand Mercur, Venus si Terra, dupa care se va prabusi intr-o stea pitica alba densa.

In acest proces, ne asteptam ca Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun sa fie impinse spre exteriorul Sistemului Solar, dar pentru ca Planeta 9 este atat de departe, Veras crede ca aceasta nu va fi impinsa la fel. El a calculat ca Planeta 9 ar fi angrenata intr-un dans mortal cu planetele ce s-au apropiat de ea, in special cu Uranus si Neptun.

[sursa]

Petru Stratulat