Despre Planeta a 9-a

planeta a 9-a orbitaIn 2005, descoperirea planetei pitice Ceres de astronomul Mike Brown de la Calltech a dus la retrogradarea planetei Pluto.

Noile cercetari, publicate ieri in The Astrophysical Journal de catre Brown si colegul sau Konstantin Batygin a provocat multe valuri. Propune existenta a unei a 9-a planete in Sistemul Solar poreclite Phattie, una cu dimensiuni similare lui Neptun.

Planeta inca nu a fost observata. Astronomii au creat un model matematic ce ar demonstra existenta ei. Nu au altceva decat o semnatura gravitationala a unei a 9-a planete la limita Sistemului Solar. Interesant este ca unele dintre cele mai performante telescoape ar putea sa o gaseasca si ca planeta s-ar ascunde deja in multe dintre imaginile capturate de acestea.

Dovezi ale Planetei a 9-a vin de la observarea deplasarii obiectelor din Centura Kuiper, o regiune mare plina de comete dincolo de orbita lui Pluto. Potrivit lucrarii, este sugerat faptul ca acolo exista o planeta cu o masa de 10 ori mai mare decat a Terrei aflata intr-o elipsa uriasa in jurul Soarelui, cu o durata orbitala intre 10.000 si 20.000 de ani, si aflata la o distanta de 200 Unitati Astronomice de Stea. O Unitate Astronomica = distanta Terra-Soare.

Este necesara o doza de scepticism, dupa ce faimoasa Planeta X sau Nibiru a haituit cercurile conspirationiste ani la rand. Planeta a 9-a nu a fost inca observata, asa ca nu putem fi inca siguri de existenta ei, dar Brown este convins.

„Ok, ok, pot recunoaste acum: Cred ca sistemul solar are 9 planete”, a scris pe Twitter

In lucrarea lor, Brown si Batygin spun ca sunt sanse de 0.007% ca aglomerarea din Centura Kuiper sa fie o coincidenta. De asemenea, orbitele eliptice ale planetelor pitice precum Sedna pot fi explicate prin prezenta unei planete gigantice in zona.

Citeste si  VIDEO: Fight for Space

O explicatie posibila a existentei planetei atat de departe de Soare ar fi  aceea ca, la inceputurile Sistemului Solar, aceasta a fost aruncata inspre limita exterioara, situatie comuna in majoritatea sistemelor planetare.

Descoperirea unei noi planete ar fi uriasa. Astronomii au mai prezis existenta a sute de planete pitice dincolo de Pluto in Centura Kuiper, dar nu exita pana acum nici o teorie solida despre o planeta atat de mare precum Planeta a 9-a.

[sursa]